Direct naar artikelinhoud
E-sigaret

Van India tot New York maatregelen tegen de e-sigaret

Van India tot New York maatregelen tegen de e-sigaret
Beeld AFP

India gaat de productie, import en verkoop van elektronische sigaretten verbieden. Dat heeft het land woensdag beslist. ‘Het effect op jonge mensen is te groot’, zegt Indiaas minister voor Financiën Nirmala Sitharaman. Ook in de Amerikaanse staat New York werden woensdag nieuwe maatregelen tegen de e-sigaret aangekondigd.

In India roken meer dan honderd miljoen volwassenen een e-sigaret, wat van het land een enorm belangrijke markt maakt. “Het verbod slaat op de volledige productie, verkoop, import en export en op de reclame van e-sigaretten”, zei Sitharaman op een persconferentie. “Wie na het verbod toch nog e-sigaretten verkoopt, riskeert drie jaar cel.”

De impact van de e-sigaret is nog niet volledig gekend, maar nu al krijgen steeds meer vapers klachten op lange termijn. Voorstanders van de e-sigaret geven aan dan weer aan dat vapen hen helpt om te stoppen met roken. “Het verbieden zou alleen nog maar meer aanmoedigen om terug tabak te roken”, stellen ze.

Verbod in VS

Ook de staat New York, in het noordoosten van de VS, neemt maatregelen tegen de e-sigaret. Het is de eerste staat in de VS die e-sigaretten met een smaakje gaat bannen. Enkel nog e-sigaretten met munt- en tabakssmaak zullen nog toegelaten worden. Dat heeft de staat beslist nadat de democratische gouverneur Andrew Cuomo de noodsituatie uitriep omdat het gebruik van e-sigaretten bij tieners zeer sterk toeneemt.

“Het is onverantwoord dat producenten smaken als bubblegum en suikerspin op de markt brengen”, zegt Cuomo. “Op smaak gebrachte e-sigaretten kunnen vooral kinderen aanspreken en het risico met zich meebrengen dat ze verslaafd geraken aan nicotine.”

Juul Labs Inc, de Amerikaanse marktleider van e-sigaretten, zegt dat het met zijn product nooit specifiek jongeren wou aantrekken. Het bedrijf wil zich “volledig aanpassen aan de lokale wetten”. Juul Labs Inc haalde vorig jaar al een hele resem aroma’s uit het assortiment om het gebruik bij tieners te beperken.