Direct naar artikelinhoud
Telecom

Geheime verkoop van Waalse telecomgroep Voo veroorzaakt heibel: ‘Veel vragen over eerlijkheid’

De verborgen demarche van Stéphane Moreau zorgt voor veel gemorBeeld BELGA

De geheime verkoop van de Waalse telecomgroep Voo aan een Amerikaanse investeringsgroep veroorzaakt grote heibel over de taalgrens. De prille Waalse regering lijkt in de ban van het zoveelste kunstje van Stéphane Moreau.

Het Luikse Nethys, een semipubliek orgaan, verkocht voor de federale verkiezingen van mei in alle stilte de kabeloperator Voo aan het Amerikaanse investeringsfonds Providence Equity. Dat gebeurde zonder medeweten van moederbedrijf Enodia, het vroegere Publifin. Nethys verkocht in eenzelfde beweging ook zijn netwerkleverancier Win aan Ardentia Tech, een bedrijf waar Nethys-topman Stéphane Moreau bestuurder is. De aandeelhouders van Nethys, de Waalse gemeentebesturen, verslikten zich in hun koffie toen het nieuws vorige week opgedist werd door Le Soir

Moreau is een oud-PS-gediende die ook al in opspraak kwam bij het hele Publifin-schandaal. Als topman van de intercommunale had hij zichzelf én andere mandatarissen riante vergoedingen toegekend. Moreau trad in de nasleep van dat schandaal af als burgemeester van Ans en stapte uit de PS. Maar zijn schaduw hangt nog steeds boven de partij. Ook nu weer roept de zaak heel wat vragen op, maar volgens Nethys zijn alle regels gevolgd. De verkoop van Voo en Win maakt deel uit van het mandaat dat door Enodia aan Nethys was gegeven, benadrukt de raad van bestuur in een communiqué. Dergelijke deals zijn altijd confidentieel, klinkt het nog.

Waalse regering

De hele zaak zet de kersverse Waalse regering van Elio Di Rupo (PS) onder druk. Die moet het vertrouwen van het parlement nog krijgen, maar wordt in Namen zwaar onder vuur genomen door oppositiepartijen cdH en PVDA-PTB. Volgens cdH-fractieleider François Desquesnes zijn er “voldoende verontrustende elementen om een parlementaire onderzoekscommissie aan te stellen, om niet te zeggen dat het zaakje stinkt”. De minister van Lokale Besturen, Pierre-Yves Dermagne (PS), benadrukt dat de procedures gevolgd moeten worden en vindt het op dit moment nog te vroeg om een bijzondere regeringscommissaris op de zaak te zetten. Vanaf vandaag buigt de parlementaire commissie Lokale Besturen zich over de zaak.

De verkoop aan de Amerikaanse investeerder is dan wel bedisseld, in de praktijk is het nog geen gewonnen race. Voo is immers ook deels in handen van een aantal aandeelhouders – enkele Brusselse gemeenten en Charleroi – via Brutélé. De verkoop gaat enkel door als die aandeelhouders hun aandelen in Voo tegen eind oktober verkopen. Of dat het geval zal zijn, is evenwel onzeker. De raad van bestuur van het kabelbedrijf Brutélé wil eerst meer informatie krijgen van Enodia. Aan zakenkrant L’Echo zei Brutélé-topman Didier Gosuin dat de streefdatum van 24 oktober alvast niet houdbaar is.

Transparantie

Bovendien zijn er kapers op de kust die maar wat graag in de bres willen springen. Zo bleek telecomoperator Orange zelf ook geïnteresseerd om de Waalse operator over te nemen. Orange zegt “verbijsterd” te zijn over het nieuws dat Voo verkocht zou worden aan een Amerikaanse investeerder. De operator “stelt zich veel vragen bij de transparantie van het proces en de eerlijkheid ervan”. Orange blijft overtuigd dat het zelf een beter aanbod heeft voor de werknemers, klanten en aandeelhouders van Voo, klinkt het.

Maar ook Telenet toonde interesse om Voo over te nemen. En het telecombedrijf bracht graag in herinnering dat het vorig jaar al een overnamebod heeft gelanceerd op Brutélé. Telenet, overigens zelf in handen van de Amerikaanse groep Liberty Global, heeft Brutélé gevraagd om die gesprekken op te starten. Ruben Devos telecomspecialist van KBC Securities ziet een economische en commerciële logica achter een overname door Telenet. Het zou via Brutélé zijn voetafdruk vergroten en de kabel in 24 Waalse en 6 Brusselse gemeenten in handen krijgen. Mocht Telenet slagen in zijn opzet, dan zou de verkoop van Voo aan Providence gedwarsboomd worden. Providence kan echter nog altijd genoegen nemen met het Luikse Voo, om dat binnen afzienbare tijd door te verkopen. Het laatste woord hierover is duidelijk nog niet gesproken.