Direct naar artikelinhoud
LiveblogKlimaatmars

Live - Klimaatactie in hele wereld: 15.000 mensen op straat in Brussel, 300.000 in Australië

Live - Klimaatactie in hele wereld: 15.000 mensen op straat in Brussel, 300.000 in Australië
Beeld Tim Dirven

De klimaatmars in Brussel heeft zo’n 15.000 deelnemers gelokt. Wereldwijd vinden vandaag, na een oproep van Greta Thunberg, meer dan 5.000 evenementen plaats om actie te voeren voor het klimaat. Van Sydney en Seoel tot Sao Paulo, vaak door scholieren. Het hoogtepunt is een betoging in New York. Herlees de liveblog hier.

Krijg als eerste een bericht bij belangrijke ontwikkelingen: download nu onze app ›

Live

  1. Einde liveblog

    Hiermee beëindigen we dit liveblog.

  2. Opkomst stemt boegbeeld Greta Thunberg 'heel hoopvol'

    De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg is "heel hoopvol" door de hoge opkomst bij de wereldwijde klimaatprotesten. "Het is ongelofelijk wat we samen hebben bereikt. Dit is een historische dag", zo richtte ze zich vrijdag vanuit New York tot duizenden betogers in Stockholm.

    In haar toespraak tot haar jubelende Zweedse thuispubliek verwees de 16-jarige Thunberg naar de massale opkomst in Australië en Duitsland. Daar gingen vele honderdduizenden mensen de straat op. "Wij, mensen van alle leeftijden, hebben getoond waarvoor we staan. Nu moeten zij tonen dat ze geluisterd hebben", zo verwees ze naar de VN-klimaattop van de regeringsleiders die maandag in New York plaatsvindt.

    Beeld AP
  3. Rzoska: 'Vlaamse onderhandelaars zouden delegatie moeten ontvangen'

    De partijen die onderhandelen over een nieuwe Vlaamse regering (N-VA, CD&V en Open Vld) zouden een delegatie van de klimaatbetogers moeten ontvangen. Dat zegt Groen-fractieleider Björn Rzoska. "De 15.000 tot 20.000 klimaatbetogers geven de onderhandelaars een duidelijk signaal dat men meer ambitie moet tonen op het vlak van klimaat", aldus Rzoska.

    "Critici dachten dat het gedaan was met de klimaatmarsen in ons land. Niets is minder waar. De 15.000 tot 20.000 mensen die vandaag op straat komen tonen aan dat men meer ambitie verwacht op het vlak van het klimaat. Het is ook een duidelijk signaal aan de Vlaamse regeringsonderhandelaars. Deze week bleek dat men via Vlaanderen de uitstap uit de kernenergie in vraag wil stellen. Dat is onrustwekkend. De mensen die nu op straat komen willen duidelijk een ander beleid. Daarom roep ik de Vlaamse regeringsonderhandelaars op een delegatie van de betogers te ontvangen", zegt Rzoska. 

  4. Extinction Rebellion gaat tuin Paleis bezetten

    Klimaatbeweging Extinction Rebellion is ook aanwezig op de klimaatmars, en kondigt aan dat het op 12 oktober de tuin van het koninklijk paleis vlak bij het ­Warandepark gaat bezetten.

  5. Kyra Gantois: 'Heb lang getwijfeld om te komen'

    Een opvallende aanwezige tussen de klimaatbetogers in Brussel is Kyra Gantois. De mede-oprichtster van Youth for Climate brak onlangs met de beweging. Toch is ze na lang twijfelen naar Brussel afgezakt, want ze blijft net zoals de andere betogers strijden voor het klimaat.

    "Ik heb Youth for Climate opgericht voor een reden, die is er nog steeds en daarom sta ik hier. Dat ik niet meer in de kerngroep zit, betekent niet dat ik niet meer voor het klimaat wil vechten. Ik word nog steeds begroet door de leden van de beweging en mensen langs de kant zeggen dat ze het fijn vinden dat ik er ben. Dat doet deugd", vertelt Gantois.

    Ze staat er zichtbaar met enige schroom en geeft toe dat ze toch wel stress had voor de reacties na haar dramatische afscheid van Youth for Climate. "Tot een uur geleden heb ik getwijfeld om te komen, maar dan heb ik toch de trein genomen. Voor mij maakt het niet uit waar ik sta. En ik ben van plan om zelf nog acties te organiseren in de toekomst. Al ga ik eerst wat afwachten zodat ik niet een actie organiseer die al bestaat", besluit Gantois. 

    Beeld Photo News
  6. 15.000 mensen in Brussel

    Aan de klimaatmars in Brussel nemen 15.000 mensen deel, blijkt uit tellingen van de politie.

    Beeld Photo News
  7. 100-tal gele hesjes aanwezig

    Er stappen ook zo'n 100 gele hesjes op tijdens deze klimaatactie, en in het zwart geklede manifestanten die zichzelf onherkenbaar maakten en gekleurde paraplu's dragen. Ze ontvouwden een doek met de boodschap 'Notre maison brûle, brûlons leur palais' ('Ons huis staat in brand, laat ons hun paleis afbranden'). 

  8. 'Enkele duizenden betogers dagen op in Brussel'

    Volgens de eerste schattingen stappen enkele duizenden mensen op in onze hoofdstad. Dat meldt de VRT. 

    Beeld Photo News
  9. Ook in Azië en Afrika acties

    Ook in Azië en Afrika wordt actie gevoerd in het kader van de wereldwijde klimaatstaking. In India kwamen enkele honderden schoolkinderen, studenten en milieuactivisten bijeen in de hoofdstad New Delhi. "We zijn hier om ons recht op schone lucht, ons recht op leven en ons recht op verzet op te eisen", zo legde de activist Aman Sharma in New Delhi uit. Ook in steden als Kolkata vonden acties plaats, maar de opkomst is summier in verhouding tot het totale bevolkingsaantal van 1,3 miljard. Nochtans is India de derde grootste vervuiler ter wereld en lijdt het land onder extreme weersomstandigheden. In weinig steden op de wereld is de lucht meer vervuild dan in New Delhi.

    Ook in andere Aziatische landen vonden vrijdag kleinere manifestaties plaats. Zo vroegen betogers in onder meer de Thaise hoofdstad Bangkok en aan grote Filipijnse universiteiten meer actie van hun regering om klimaatverandering en de gevolgen ervan aan te pakken.

    Op het Afrikaanse continent is onder meer gemanifesteerd in Zuid-Afrika, waar honderden mensen betoogden voor het grondwettelijk hof in Johannesburg. Gelijkaardige protestacties vonden plaats in Oeganda en Kenia.

  10. 'We blijven protesteren'

    Gitte Seghers (met papa Wim) doste zich uit als Greta Thunberg. Zij spijbelt al voor de vijfde keer voor het klimaat. “Ik wil dat de politici iets doen voor het klimaat.” Zij is thuis niet de enige Greta-fan. “We hebben er thuis allemaal een boontje voor”, zegt papa Wim. “We blijven protesteren, omdat we ons zorgen maken voor de toekomst. Al weet ik niet of dat zal volstaan om onze politici te overtuigen. Ik vrees dat ik hier niet voor het laatst moet komen betogen.”

    Gitte Seghers (met papa Wim).Beeld BVS
  11. Youth for Climate krijgt hoogste eretitel Amnesty

    Amnesty International zal aan het eind van de mars voor de Wereldwijde Staking voor het Klimaat de Ambassador of Conscience Award 2019 uitreiken aan de Belgische vertegenwoordigers van Youth for Climate. Het is de hoogste internationale eretitel van de mensenrechtenorganisatie.

    Afgelopen maandag ontving Greta Thunberg en de beweging Fridays for Future in Washington ook al de Ambassador of Conscience Award 2019. De eretitel wordt uitgereikt aan mensen die zich dapper inzetten voor de mensenrechten en een inspirerend voorbeeld zijn voor anderen. Eerder mochten onder meer Nelson Mandela, Malala Yousafzai, Ai Weiwei en Colin Kaepernick deze titel al in ontvangst nemen.

    "De vastberadenheid waarmee al deze jonge mensen over heel de wereld actie voeren voor het klimaat is indrukwekkend. Ze herinneren er ons dat we samen machtiger zijn dan we soms denken en dat we allemaal iets kunnen doen om mensenrechten en het klimaat te beschermen", zegt Lore Van Welden, woordvoerder van Amnesty International Vlaanderen.

  12. Grote opkomst in Australië: minstens 300.000 betogers

    In Australië zijn minstens 300.000 mensen de straat opgegaan in het kader van de wereldwijde actiedag voor het klimaat. Dat melden de organisatoren van Fridays for Future.

    Volgens de organisatie gaat het om de grootste protestmars die de klimaatactivisten ooit hebben opgezet in Australië. Het uiteindelijke aantal betogers zal allicht nog hoger liggen, want de organisatoren beschikken nog niet over cijfers uit alle plaatsen in het land.

    Grote marsen waren er onder andere in Sydney en Melbourne. In Sydney bijvoorbeeld verzamelden vele tienduizenden mensen in het Domain Park. Vele scholieren en studenten spijbelden om er bij te zijn, maar er waren ook veel volwassenen. Minstens 2.500 bedrijven in het land hebben hun steun betuigd en vele bedrijfsleiders gaven hun personeel de toestemming om mee te betogen.

    Betogers in de Australische stad Sydney.Beeld AFP
  13. Kyra Gantois stapt vandaag toch mee

    Na lang twijfelen door enkele drukke en stresserende weken laat Kyra Gantois aan onze redactie weten dat ze vandaag toch naar Brussel afzakt. “Ik vind dat wat er de laatste weken is gebeurd mij niet mag tegenhouden om nog steeds voor mijn doel te gaan. En de reden waarom ik Youth For Climate mee heb opgericht is er ook nog steeds, dus ik zie niet in waarom ik daar niet zou mogen zijn.”

  14. Anuna De Wever: ‘Als er iets minder volk is, is het geen ramp’

    Youth For Climate-boegbeeld Anuna De Wever hoopt op een stevige opkomst voor de eerste mars van wat ze ‘seizoen twee’ van de klimaatacties noemt. “Maar dat weet je nooit op voorhand. Hopelijk is er veel volk, maar als het iets minder is, is het ook geen ramp. Dan kan het nog verder groeien tijdens dit tweede seizoen”, zegt De Wever.

    De voorbije weken kwam de klimaatorganisatie minder positief in het nieuws, na het vertrek van mede-oprichter Kyra Gantois. Kan dat een negatieve invloed hebben op de klimaatmars? “Dat zou kunnen, maar net daarom is het jammer dat alles in de media is gekomen”, reageert De Wever. “Het gaat helemaal niet over Kyra of over mij, maar over de klimaatcrisis en onze toekomst die in gevaar is.”

    Anuna De Wever.Beeld BELGA
  15. Kyra Gantois trekt vandaag niet naar Brussel

    Kyra Gantois, mede-oprichter van Youth For Climate, komt vandaag niet naar de klimaatmars in Brussel. Enkele weken geleden kondigde Gantois haar vertrek bij de beweging aan, waardoor ook een conflict tussen haar en mede-oprichter Anuna De Wever in het publiek werd uitgevochten. 

    “Ik was van plan om te gaan, maar de voorbije weken waren heel druk en stresserend”, zegt Gantois. “Het is verstandiger om vandaag eens een mars over te slaan, maar dat verandert niets aan mijn engagement. Uiteindelijk heb ik Youth For Climate mee opgericht. In de toekomst kom ik zeker nog terug.”

    Kyra Gantois.Beeld Kristof Ghyselinck
  16. Ook Antwerpse klimaatbetogers zakken af naar Brussel

    In Antwerpen stappen vanmorgen zowat 650 klimaatbetogers van alle leeftijden van het Conscienceplein naar het Centraal Station waar ze de trein nemen naar de nationale betoging in Brussel.

    Vooraf ontving milieuschepen Tom Meeuws (sp.a) op de Grote Markt een delegatie van jongeren die hem hun brief met klimaateisen voor Antwerpen overhandigden. De schepen zei dat er onder meer in de haven al heel wat klimaatmaatregelen in de pijp zitten. (MLS)

  17. Hoe Greta Thunberg uitgroeide tot mediagenieke Cassandra met superpower

    De basis voor de wereldwijde klimaatstaking vandaag werd een jaar geleden gelegd door Greta Thunberg, een toen 15-jarige Zweedse tiener. Wat maakt haar zo succesvol? Een verklaring in vijf archetypen.

  18. Eerste acties in Oceanië afgelopen

    De eerste acties hebben intussen plaatsgevonden, in Oceanië. Onder meer in Vanuatu en Kiribati en op de Salomonseilanden kwamen kinderen op straat met de boodschap: “Wij zinken niet, wij vechten”. De atollen dreigen een van de eerste slachtoffers te worden van de stijging van de zeespiegel door de klimaatopwarming.

    In Australië waren er in tientallen steden acties gepland. Niet alleen scholen, maar ook bedrijven en administraties moedigden hun mensen aan om deel te nemen.

  19. Vanmiddag verzamelen scholieren in Brussel

    Om 13.30 start de klimaatmars in Brussel. We leggen het werk neer en komen op straat om onze politici eraan te herinneren dat de tijd dringt om de klimaatcrisis aan te pakken”, melden de organisatoren. “Over de generaties heen slaan we de handen in elkaar: jongeren, volwassenen, grootouders.”

    Tijdens de voormiddag zijn er lokale acties. Daarna vertrekken vanuit Antwerpen, Leuven, Mechelen, Geel, Gent, Namen, Bergen, Luik, ... groepen naar de hoofdstad. “We roepen iedereen op om met gele en groene paraplu’s/parasols te komen, als symbool voor een eerlijk klimaatbeleid & sociale rechten en voor het milieu & klimaat.”