© BELGA

Mathieu van der Poel wint in Mol, Van Aert bijt letterlijk in het zand

Mathieu van der Poel heeft de derde Zilvermeercross in Mol op zijn naam geschreven. Al halverwege koers was duidelijk dat de Nederlandse kampioen en wereldkampioen Wout van Aert het in een onderonsje zouden beslissen. Een foutje en een valpartij van de wereldkampioen zorgden ervoor dat Van der Poel relatief makkelijk zijn negende zege van het seizoen kon pakken. Dat is evenveel als Wout van Aert er heeft.

eadp

Hoewel de Zilvermeercross geen klassementscross is, stonden toch alle toppers aan de start: wereldkampioen Wout van Aert, Nederlands kampioen Mathieu van der Poel, Europees kampioen Toon Aerts, Tom Meeusen, Kevin Pauwels... Geen haar aan hun hoofd dat eraan dacht niet aan de start te verschijnen in Mol. In het zand kende de wereldkampioen de beste start, Mathieu van der Poel moest tevreden zijn met een plekje wat verder in het pak. Ook Tom Meeusen voelde zich schijnbaar in zijn sas, als een van de weinigen nam hij de betonblokhindernis met een bunnyhopje, Van Aert en co. kozen voor de veiligere optie: van de fiets en erover lopen.

© BELGA

Een verrassend beeld bij het ingaan van de tweede ronde wel. Geen Wout van Aert of Mathieu van der Poel aan de leiding van het pak, wel Daan Soete. Ook een alerte Kevin Pauwels en Michael Vanthourenhout proberen mee te schuiven. Maar helaas is het voorlopig niet het seizoen van Kevin Pauwels. Hij maakte een fout in het zand en houdt zowel Meeusen als Vanthourenhout op.

Door het zand genekt

Ondertussen grepen Van Aert en Van der Poel Soete weer bij de lurven, Jim Aernouts kon ook nog volgen. Maar lang duurde het niet voor de twee tenoren zich afscheurden van de rest en opnieuw hun dominantie tentoon spreidden. Het zou wachten worden op het eerste foutje van een van de twee of de ultieme aanval. De Nederlander haperde wel even op een zandhelling, maar Van Aert kon daar niet van profiteren. Van der Poel hield Van Aert op die manier even op.

Een ronde verder was het de beurt aan Van Aert om op diezelfde zandhelling vast te lopen. Een probleem: Van der Poel reed voor hem uit en sloeg op die manier een kloofje. Het zou de beslissende fout worden. Van der Poel had lang een voorsprong van acht seconden, maar twee ronden voor het einde liep de voorsprong op tot 15 seconden. Van Aert viel in de afdaling van de zandhelling dan nog over zijn stuur heen. Gelukkig voor hem op een zandige ondergrond, waardoor de klap niet de hardste was.

Mathieu van der Poel haalde zo zijn negende overwinning binnen en kroonde zich tot de grootste zandduivel in Mol. Wereldkampioen Wout van Aert moest tevreden zijn met plek twee, Tom Meeusen werd derde.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Veldrijden