Direct naar artikelinhoud
ReportageCulinair

De 50 beste restaurants en eetplekken van Vlaanderen, voor u geselecteerd

Gerechten bij Middle Eats, Antwerpen.Beeld rv

Van snel tot slow, van aperitief tot digestief. Onze culinair journalisten Marian Kin, Lene Kemps en Femke Vandevelde selecteerden de 50 beste eetplekken in Vlaanderen en Brussel. Bon appétit!

, en

*** GROENTELOVERS - VOOR VEGETARIËRS EN VEGANISTEN ***

GRAANMARKT 13

Graanmarkt 13, Antwerpen, graanmarkt13.com

Chef Seppe Nobels slaagt erin het hele jaar rond te werken met groenten in de hoofdrol. Hij vergeet daarbij ook niet om rekening te houden met de ­seizoenen en met wat hij lokaal kan vinden. De kans is dus klein dat je bij hem een avocado op je bord vindt. Bovendien zijn de bordjes die hij ­serveert altijd pareltjes. ’s Middags serveert hij een tweegangenlunch, ’s avonds drie gangen. Altijd in een vaste menuformule. (MK)

HUMUS X HORTENSE

De Vergniesstraat 2, Brussel, humushortense.be

Een prijsbeest. Chef Nicolas Decloedt werd door Gault&Millau uitgeroepen tot ‘Groentechef van het jaar’ (2019). En volgens ‘We’re smart’, een initiatief van groenteliefhebber Frank Fol, is dit het beste vegetarische restaurant ter wereld. De wé-reld. Het gaat hier om wildpluk, Belgische producten en duurzame keuzes, geserveerd met de prachtige cocktails van Matthieu Chaumont. Wie heeft er vis of vlees nodig? (LK)

Humus x Hortense, Brussel.Beeld rv

MAGMA

Borzestraat 5, Mechelen, magma.be

Afgelopen lente landde chef Maarten Van Essche in het centrum van Mechelen, waar hij meteen een ­gigantische pizzaoven liet installeren. Vandaar ook de naam, aangezien die 400° haalt. Er is keuze tussen twee eenvoudige pizza’s, waarbij die zonder kaas ongetwijfeld bij veganisten in de smaak zal vallen. Wij vinden echter vooral de groenten een reden om naar Magma te gaan, met verrassende bordjes zoals gebakken radijzen of sla. Vlees en vis spelen de tweede viool in dit hippe restaurant. (MK)

BOUCHÉRY

Alsembergsesteenweg 812 A, Elsene, bouchery-restaurant.be

De Brusselse gastronomische chef Damien Bouchéry kreeg van GaultMillau 16 op 20. Elke weekdag ­tijdens de middag laat hij echter de liflafjes achterwege en presenteert dan een heerlijk vegetarisch buffet voor de zachte prijs van 21 euro. Je schuift aan zo vaak je wil voor gerechten van lokale seizoensgroenten. Sauzen op basis van groenten en vergeten granen vergezellen de schotels. O ja, en laat nog een plaatsje voor de desserts, want ook die zijn inbegrepen en niet te versmaden. (MK)

SOUVENIR

Brabantdam 134, Gent, souvenir.gent

Afkomstig uit IJsland spoelde chef Vilhjalmur Sigurdarson eerst aan in Ieper. Tot groentestad Gent de ­perfecte locatie voor Souvenir bleek te zijn. Op het bord houdt chef ‘Vili’ vast aan seizoensgebonden groenten en duurzame noordzeevis. Zijn originele en eigenzinnige bereidingen presenteert hij zonder al te veel franjes. Tip: ga voor een zitje aan de marmeren comptoir vooraan. (FV)

DE VIJF SEIZOENEN

Kasteelstraat 5, Brakel, devijfseizoenen.be

Herboriste Laurence Haegeman staat samen met broerlief Jonas aan het roer van dit familierestaurant. In de keuken trekt dit duo resoluut de kaart van de verfijnde productkeuken waarin ze lokale seizoensgroenten doen schitteren. Behalve een klassieke pairing met wijnen, kan je het ­degustatiemenu ook combineren met in huis gefermenteerde sappen. De ­keuken van De Vijf Seizoenen is ­absoluut een dagtrip richting de Vlaamse Ardennen waard. (FV)

*** VOOR CARNIVOREN EN VISFANATEN ***

GASTROBAR HUBERT

Langestraat 155, Brugge, gastrobar-hubert.be

In Gastrobar Hubert kan je terecht voor huisgemaakte snacks als ­goujonettes van tarbot of mosseltjes tom kha kai. In de open keuken rijgt chef Guillaume Noël heerlijkheden aan het spit zoals dorade of piep­kuiken. Vleesliefhebbers smullen hier van Baskisch txogitxu-rundvlees. De wijn- en champagnepassie van Henk van Oudenhove en Veronique Bogaert proef je in de vuistdikke wijnbijbel of ­tijdens hun wine and dine-avonden. (FV)

Gastrobar Hubert.Beeld Karmen Ayvazyan

BISTROT DU NORD

Lange Dijkstraat 36, Antwerpen, bistrotdunord.be

Bistrot Du Nord is niet toevallig het ­lievelingsrestaurant van heel wat notoire lekkerbekken. Chef Michaël Rewers laat in zijn keuken niets aan het toeval over. Hij serveert ­oerklassieke bereidingen van onder meer haas, kalfsnieren en paling in ’t groen, telkens in combinatie met grondgroenten en krachtige sauzen. Het intieme art-decopand met glas-in-loodramen straalt dezelfde nostalgie uit en dan is er nog de ontwapenende charme van gastvrouw Caroline. (FV)

BEAUCOUP FISH

Van Gaverstraat 2, Brussel, beaucoupfish.be

Beaucoup Fish heeft de allures van een Parijse bistro, maar dan in de schaduw van de KVS, pal in de rosse buurt van Brussel. Je kiest een plekje uit op het terras, aan de bar of bij het banket en ondertussen valt je oog op een knappe vis uit de koeltoog. Je nipt van je negroni terwijl de behendige ­handen van chef Sofie Warnants jouw vis fileren. Voor je het weet staat er een dampend bord voor je neus: kraakvers, to the point en altijd ­verrassend. (FV)

STEENDAM 66

Steendam 66, Gent, steendam66.be

Bernard ‘Bolle’ Baudewijns werd opgeleid door chef Yves Mattagne in het tweesterrenrestaurant Sea Grill. Die Franse invloed merk je nog steeds in zijn bereiding van zeetong, king crab, langoustine of Zeebrugse ­aardappel. Vleesliefhebbers pleziert hij met terrines, côte à l’os of rosbief béarnaise. Helemaal te gek wordt het pas met een kelderrestje erbij. Steendam 66 is het ideale adres voor een portie oldskool fun. (FV)

SIPHON

Damse Vaart-Oost 1, Damme, siphon.be

Bij wie doet de naam Siphon geen ­belletje rinkelen? Hier kom je met je schoonouders, je tinderdate of een hoop vrienden met wie je rond de rood-witgeruite tafels wil bijkletsen. De keel smeer je met het huisgebrouwen bier of een bordeaux uit de kelder. Publiekslievelingen als garnaalkroket en coq au vin, maar evengoed de ­tafelbereiding van fazant, doen menig hart sneller kloppen. Hier stap je altijd vol ongeduld binnen en weer ­dolgelukkig naar buiten. (FV)

FISKESKUR

Kattendijkdok – Oostkaai 20b, Antwerpen, fiskeskur.be

Achter het oude douanegebouw werd een verwarmde tent neergezet en zo ontstond er een heerlijke plaats waar je al je zomers wil doorbrengen. Welkom bij de stoere rock-’n-rollbroer van Fiskebar. Vis wordt er vers met de boot geleverd en op een houtvuur of rocket stove bereid. Een lekkere no-nonsense keuken met veel aandacht voor pekeltechnieken en fermentatie. (LK)

CARCASSE

Henri Christiaenlaan 5, Koksijde, carcasse.be

Slagerij Dierendonck vertelt je waar de koe vandaan kwam, wat haar ­hobby’s waren en hoe gelukkig ze was. Hier kan je overtuigd vleeseter zijn, zonder schuldgevoel. Je schuift aan bij een lange tafel, kiest uit meer soorten vlees dan je kan onthouden en eet met evenveel plezier de ­groentes en bijgerechten. (LK)

Carcasse, KoksijdeBeeld rv

HOLY SMOKE

Hallepoortlaan 9 – 10, Brussel, holysmokebrussels.com

De grote stalen Texaanse barbecue meteen bij het binnenkomen, en de enorme selectie whisky’s zetten de toon. Dit is slow cooking, geheel in de Amerikaanse traditie. Het vlees ligt tot 20 uur te garen bij een constante temperatuur en vochtigheid, ­doordrenkt van de geur van eikenhout en kruiden. Voor liefhebbers van worstjes, ribbetjes, brisket (puntborst), pulled pork (draadjesvlees) of mergpijpjes is dit de hemel. (LK)

*** WAAR JE EEUWIG KAN BLIJVEN APERITIEVEN - OMDAT ZE GENOEG HAPJES SERVEREN ***

BISTROT L’ILOT

Kribbestraat 15, Antwerpen, bistrotlilot.be

Small plates, fine wines, good vibes’, luidt de slogan van deze ongedwongen en toch verfijnde bistrot van chef Sander De Saegher, ex-maitre-­sommelier bij Seppe Nobels. Een bordje gepaneerde mosselen, een ­rogfilet, gegrilde makreel, Spaanse ham… Hier bestel je wat glazen wijn, je deelt enkele schoteltjes en je ziet wel waar de avond je brengt. (LK)

MIDDLE EATS

Graaf van Egmontstraat 2, Antwerpen, middle-eats.com

Op de nieuwe, grotere locatie zijn zowel de cocktailkaart als de porties wat kleiner geworden, maar het hart van deze zaak is nog steeds erg groot. Dit is comfortfood uit het Midden-Oosten, geserveerd in een uitbundige sfeer. Klassiekers als hummus en ­labneh, crispy verrassingen als gefrituurde artisjokken of een boterzachte zoete aardappel met een zwartgeblakerde schil en een dot room. Je blijft eten. En drinken. (LK)

DOGMA

Wijngaardstraat 5, Antwerpen, dogmacocktails.be

Dat de cocktails hier met veel liefde en aandacht worden gemaakt, proef je. Je zíét het ook, als hij bijvoorbeeld voor je neus wordt afgewerkt met rook in het glas. Verleidelijk dus om te blijven plakken, maar ook gevaarlijk als je dat doet met een lege maag. Bij Dogma is dat geen probleem. De menukaart is kort en bevat kleine, verfijnde gerechtjes, zoals miniburgers, hartige Brusselse wafels met foie gras of gerookte oesters. Ook zonder de ­cocktails al een reden om naar hartje Antwerpen te trekken. (MK)

CAFÉ VENTURA

Vrijdagmarkt 35, Gent, geen website

Lino Van Reeth is de onbetwiste ­horecapaus van de Arteveldestad, met bier in plaats van wijwater dat uit de doopvont van zijn VenTura stroomt. Onder de namiddagzon maak je het goeie voornemen één aperitiefje te bestellen, om enkele flessen Meinklang Pet Nat later te constateren dat je zwak en gewillig bent. Met ­hapjes als gehaktballetjes, manchego, olijven, tapenades en droge worsten leg je beter een volwaardig fondke voor wat nog mag volgen. (FV)

BARACCA

Tiensestraat 34, Leuven, baracca.be

Ik kom hier te weinig, maar áls ik me hier aan de lange bar of op het ­verwarmd terras neervlei, blijf ik ­gegarandeerd even plakken. Steek het op de fingerfoodkaart met vitello ­tonnato, taco’s, oesters en croques Baracca (met parmaham, mozzarella en truffel). Voor de grote honger tovert de pizzaïolo iets uit zijn houts­kooloven. Tel daar de immer goedgemutste staff bij en je weet waarom je snel terug wil staan in Baracca. (FV)

*** VOOR DE SNELLE HAP ***

OLD BOY

Ten Bosstraat 110, Brussel, oldboyrestaurant.be

Wat krijg je als een Thaise Belg met een passie voor de Aziatische keuken (John Prigogine) en een Frans-Taiwanese voetballer (Xavier Chen) samen een restaurant openen? Een fantastische plaats waar Thaise, Taiwanese en Belgische invloeden elkaar vinden in streetfood als de bao (broodje met varkensvlees), wontons (deegballetjes met bloedworst) of pekingeend-pannenkoekjes. (LK)

LA GAZZETTA

Langehaagstraat 12, Brussel, gazzetta.be

Van een espresso en croissant tot de pasta van de dag en een spritz met kaas en charcuterie, deze ‘caffè & deli’ heeft een heerlijke snelle hap voor elk moment van de dag. Het kleine broertje van Caffè al Dente heeft 30 zitplaatsen, maar een grote reputatie en een nog grotere aanhang. (LK)

TOQUE-TOK

Provinciale Steenweg 371, Schelle, toque-tok.com

Kippen staan centraal bij Toque-Tok, een naam die uit de koker van Gert Verhulst komt. Vroeger bedacht chef Roger van Damme de gerechten, maar ook sinds hij eruit is gestapt, is dit de ideale plek om kip in al haar gedaanten te verorberen: een halve kip, Balinese kipsaté, pulled chicken, of vol-au-vent. Met betaalbare prijzen, een goeie service en een snelle keuken ideaal voor die ene avond waarop je geen zin hebt om te koken. (MK)

GOLDEN GAI

Dampoortstraat 11, Gent, goldengai.be

Een bijzonder adres, omdat eigenaars Robin Vande Lanotte, Jesse den Dulk en Laura Dekeyser de buurt rond de Dampoortstraat doen opleven met hun ultieme comfortfood, sympathiek straatterras en aanstekelijke huisstijl. Bovendien stellen ze hun dampend hete kommen samen met shiitakes, groenten en vlees van lokale spelers. Interessant weetje: je kan hier nog tot middernacht aan de bar blijven plakken voor heerlijke cocktails. (FV)

MÉMÉ GUSTA

Burgstraat 19, Gent, meme-gusta.be

Het VTM-pop-uprestaurant Mémé Gusta is neergestreken in een prachtig architecturaal pand in Gent. Vergeet ellenlange degustatiemenu’s. Hier schuif je de voeten onder tafel voor typische grootmoederskost. Denk aan royale borden met mergpijp, ­karnemelkstampers of stoofvlees van gelakte varkenswangetjes. Houd zeker nog wat ruimte vrij voor de dessertkaart met gestreken mastellen of ­soezeboelekestaart. (FV)

*** AVONDVULLEND PROGRAMMA ***

CHAMBRE SÉPARÉE

Keizer Karelstraat 1, Gent, chambreseparee.be

Internationaal erkend en lokale held van Dranouter tot Gent: Kobe Desramaults opende met Chambre Séparée een bedevaartsoord voor ­foodies. Dankzij de uitgepuurde styling van Frederic Hooft waan je je in New York. Kobe kookt minimalistisch in open arena waarin een vurige choreografie zich ontvouwt op het ritme van de platen die hij selecteert. (FV)

ROSCH

Dorpstraat 34, Hasselt, rosch.be

Twee Hasseltse talenten om in de gaten te houden zijn Glen Ross en Nicole Schellekens. Met hun kleine restaurant Rosch serveren ze hippe en betaalbare à-la-cartegerechten. Hoewel Rosch in een uithoek van het land ligt, trotseer ik met plezier de files om door dit gepassioneerde duo in de watten gelegd te worden. (FV)

SOMA

Wolstraat 33, Antwerpen, soma.restaurant

De keuken van Adriana Zafiris en Frederic Chastro is erg prikkelend. Een symbiose waarbij hun Belgische en Griekse invloeden gepaird worden met Franse en Colombiaanse inspiraties. De kaart van Sõma is verrassend eenvoudig, de kwaliteit verbluffend. (FV)

L’AIR DU TEMPS

Rue de la Croix Monet 2, Eghezée, airdutemps.be

L’Air du Temps is de culinaire biotoop van tweesterrenchef Sang-Hoon Degeimbre. Met een magisch uitzicht op de moestuin en de wijngaard komen de natuurlijke creaties van Sang nog beter tot hun recht. Eigen kweek wordt in combinatie met Koreaanse ingredië̈nten (zeewier, ­specerijen) krachtig uitgewerkt. Nagenieten kan in een van de elf ­gastenkamers op de hoeve. (FV)

BON BON

Tervurenlaan 453, Brussel, restaurant-bon-bon.be

Samen met Peter Goossens van Hof van Cleve hoort chef Christophe Hardiquest tot de absolute top van ons land. Zijn Bon Bon ligt in de groene buitenwijken van Brussel en het is heerlijk om vanaf je tafel mee te kijken naar wat er zich allemaal afspeelt in de open keuken. Hardiquest maakt er een punt van eer van om creatief aan de slag te gaan met typisch Belgische ingrediënten. Maar ook het ­verrassende gaat hij niet uit de weg. (MK)

Bon Bon, Brussel.Beeld rv

WILFORD T

Wilfordkaai 10, Temse, restaurant-wilfordt.be

Aan de beroemde brug van Temse aan de Scheldeoevers opende de jonge chef Tom Vermeiren enkele jaren ­geleden Wilford T. Binnenkomen doe je via de bijhorende kunstgalerie, en je eet met zicht op de keukentoog. Je krijgt er een jonge, eigenzinnige en gastronomische keuken geserveerd. Prachtige bordjes komen op tafel, met buiten het weekend meer dan ­schappelijk geprijsde menu’s. (MK)

UNDER THE PALM TREES

Volkstraat 13, Antwerpen, underthepalmtrees.be

Dit gezellige kelderrestaurant is lid van de ‘L’épicerie du cirque-familie’ waar ook Bar Palmier en MOSS deel van uitmaken. Met een voorkeur voor lokale producten, streek- en seizoensgebonden bereidingen presenteert chef Dennis Broeckx moderne en ­creatieve gerechten als softshell crab in tempura, varkenswangetjes of gelakte aubergines. Het NoSurprises-menu – geen verrassingen wat de prijs betreft – is een aanrader. (LK)

*** BRUNCH &  SUNDAY ROAST ***

SAIL & ANCHOR

Guldenvliesstraat 60, Berchem, sailandanchor.be

Wat een heerlijke traditie: een ­zondags gebraad met groentekrans, versie 2.0. En natuurlijk moet je in een Brits restaurant zijn, bij chef Michael Yates, om het op z’n best te proeven. Na een entree van kippenlevertjes, volgt een bavette van wagyurund en duroc-buikspek, compleet met gravy en york­shirepudding om de saus op te slurpen. Mousse van blauwe bessen toe. Het mag alle dagen zondag zijn. (LK)

BOCCONI

Hotel Amigo, Amigostraat 1, Brussel, roccofortehotels.com

‘Il Pranzo della Domenica’, Italiaans voor zondagse lunch, is meer dan de ultieme verwennerij. Voor 60 euro geniet je hartje Brussel in het restaurant van Hotel Amigo van een meer dan uitgebreide brunch. Starten doe je met een glas prosecco, waarna je niet weet wat eerst te kiezen uit het Italiaanse buffet. Daarna bestel je à la carte, om voor het dessert weer aan te schuiven bij het buffet. Vanaf deze maand heeft de brunch wekelijks een ander thema, zoals pasta, of vlees van Dierendonck, of Sicilië. (MK)

BLACK SMOKE

Black Smoke, Stadsbrouwerij De Koninck, Boomgaardstraat 1, Antwerpen, blacksmoke.be

Laat je in Black Smoke niet misleiden door het robuuste interieur; de gerechten zijn elegante smaakbom­metjes. In elk gerecht proef je de smoke, het paradepaardje van deze vleestent waar lage en trage garing de klok slaan. De sundayroast is hier ­letterlijk om je vingers bij af te likken. Een leuk extraatje: je kan op het roof­topterras genieten van hun verrassende cocktails en een waanzinnig uitzicht. Het concept staat als een huis en is consequent doorgetrokken. (MK)

Black Smoke, Antwerpen.Beeld rv

*** SOMMELIERS CHOICE - WAAR JE GAAT VOOR DE WIJNKAART ***

ALBERTE

Dendermondsesteenweg 78, Gent, alberte-gent.be

Verslavend adres waar je het liefst elke week heen wil. Chef Tom Pauwelyn (25) kookt er in een minimaal uitgeruste keuken, waardoor zijn talent nog sterker komt bovendrijven. Voor het frequent wisselend zesgangenmenu tel je amper 45 euro neer. Bovendien heeft eigenaar Phil Dewulf geïnvesteerd in natuurlijke wijnen en artisanale bieren die gastvrouw Romy met plezier voor jou ontkurkt. (FV)

VRIJMOED

Vlaanderenstraat 22, Gent, vrijmoed.be

Michaël Vrijmoed is een chef die de lat voor zichzelf en zijn team steeds hoger weet te leggen. Mentors Guy Vancauteren en Peter Goossens leerden hem de klassieke kneepjes van het vak. Vandaag is hij een fel verdediger van de vegetarische gastronomie en daarnaast biedt hij à la carte duurzame vis, ­­schaal- en schelpdieren en ambachtelijk gekweekt vlees aan. Daarbij mag je altijd rekenen op de beste wijn in je glas. (FV)

ROOSENBERG

Patotterijstraat 1, Waasmunster, roosenberg.be

Voor klassieke brasseriekeuken zak je af naar Roosenberg in Waasmunster, al meer dan 25 jaar een referentie. Naast de klassieke productkeuken met gerijpt vlees zoals holstein of rubia gallega vind je hier ook mediterraanse suggesties. Bijzonder is de uitgebreide wijnkaart – voor elke gelegenheid en ieders budget – en de afzonderlijke selectie aan natuurwijnen. Uitbuiken doe je met een wandeling in de bosrijke omgeving. (FV)

EED

Vaartstraat 14, Leuven, eedleuven.be

De chef achter EED is met zijn 23 ­lentes een van de jongste chefs die een Michelinster wist weg te plukken. Philippe Heylen zweert bij eenvoud in de keuken en runt EED samen met zijn vriendin Maxime. Berucht is hun afzonderlijke wijnkaart voor de ­absolute liefhebbers. Zeg maar freaks. Voor de liefhebbers van alcoholvrij en de bob(ette)s voorziet Maxime een fris sapje per gerecht. (FV)

VERANDA

Lange Lobroekstraat 34, Antwerpen, restaurantveranda.be

Vanuit Parijs importeerde Davy Schellemans zijn liefde voor een ­toegankelijke bistrokeuken. Onder de naam Veranda lanceerde hij een gedurfde gastrobistro in de Slachthuiswijk, waarbij de mojo uit de muziekinstallatie knalt. Al bij het ­binnenwandelen kan je moeilijk naast de wijnkast met biodynamische ­pareltjes kijken. Is je tafeltje nog even bezet? Dan kan je in de wijnbar ­vooraan met een sappig glas je beurt afwachten. Win-win! (FV)

TERMINUS

Callicannesweg 16, Watou, restaurantterminus.be

Pieter Verheyde is de man die zijn job als sommelier in het Hof van Cleve opgaf om het baanrestaurant van zijn ouders over te nemen. Vandaag zijn truckers en grote groepen nog steeds kind aan huis in Terminus, maar dankzij de wijnkennis van Pieter kan je zonder verpinken een champagne op leeftijd of iconische toppers uit de ­kelder laten aanrukken. Daarbij ­serveert hij rundsvlees en Mechelse koekoek, die hij op een boerderij teelt. (FV)

DOME

Grote Hondstraat 2, Antwerpen, domeantwerp.be

Het 19de-eeuwse belle-époquekader van dit sterrenrestaurant doet ­dromen. Gastvrouw Evangeline heeft het talent om je meteen thuis te doen voelen; chef Frédéric deed ervaring op aan de zijde van Alain Ducasse. Hij laat je zo wegsmelten van genot met een zeebaars van zijn Japanse ­Bincho-tan-grill. Afsluiten doe je in Dôme met een stukje chocoladetaart en een glas beaujolais uit de wijnkelder die het afgelopen jaar flink werd bijgevuld. (FV)

*** MULTICULTI ***

OSTERIA CELLINI

Sint Pietersstraat 46, Leut-Maasmechelen, osteriacellini.com

Dat Njam-chef Peppe hier vaak eet, is een bewijs van Cellini’s authenticiteit en kwaliteit. Cellini ontvangt je met de warme vriendelijkheid van Italië en brengt de grote klassiekers op tafel: een simpele pasta aglio e olio, een pasta al pomodoro, costoletta alla Milanese of sogliola. Je wil het nooit nog anders. Voor wie overdrijft met wijn: overnachten is mogelijk. (LK)

Osteria Cellini, Maasmechelen.Beeld rv

BUN en LITTLE BUN

Volkstraat 43 en Sint-Jorispoort 22, Antwerpen, bunantwerp.be

Nog altijd het beste adres voor authentiek Vietnamees comfortfood, heeft Bún ondertussen twee vestigingen. In Little Bún serveren chef Huibrecht Berends (ex-Pure C) en zijn vrouw Hoa Truong noedelsoep en snacks. Bún Bar heeft een groter repertoire aan Vietnamese klassiekers met een twist en een mooie cocktailkaart. (LK)

KATO

De Vrièrestraat 4, Antwerpen, restaurant-kato.be

Takeaki Kato, de bejubelde sushichef uit Hiroshima, heeft jaren bij Izumi gewerkt, en begon dan voor zichzelf. Ballerina Aki Saito van het Koninklijk Ballet Vlaanderen wil alleen nog bij hem eten. De sushi en sashimi zijn kraakvers, maar ook de suggesties zijn memorabel: toro tataki, dat is tonijn, snel gebakken, nog rauw vanbinnen. Of ­hijiki: zwart zeewier met een aangename textuur en nootachtige smaak. Een ontdekking. (LK)

LA TERRAZZA

Prins Boudewijnlaan 326, Wilrijk, laterrazzawilrijk.be

Aartsmoeilijk om een keuze te maken uit het uitgebreide suggestiemenu. Neem daar nog de vaste kaart bij en het wordt nog moeilijker. De pure Italiaanse keuken komt hier op het bord, van carpaccio van sint-jakobsvrucht, kalfslever op Venetiaanse wijze, tot zeebaars in zoutkorst. En natuurlijk ontbreekt pasta in allerlei gedaanten niet. Geen overbodige versiersels hier, op het bord, noch in het interieur. Maar je eet wel in een geklasseerd gebouw van de bekende architect Léon Stynen. (MK)

AROY AROY

Lange Steenstraat 10, Gent, aroyaroy.be

De broers Blanckaert verrijken de Thaise keuken met lokale ingrediënten in hun spontane signatuur. Voor 55 euro serveren ze één menu zonder opties of supplementen. Per gang wordt je tafel gebombardeerd met kleuren, geuren, spicy dips, vis/vlees en groenten die je broederlijk met je gezelschap deelt, tenzij iets echt te lekker is. Bierfanaten gaan voor funky pairings en ook tussen de wijnen zitten avontuurlijke opties. (FV)

Aroy Aroy, Gent.Beeld rv

NI SHIFU

Breydelstraat 8, Antwerpen, nishifu.be

Voor een kiekje van het interieur hoef je niet in de auto te springen richting Antwerpen. Waarvoor wel? Ni Shifu is als Chinees restaurant gespecialiseerd in de pikante Sichuan-keuken. Klap de menukaart open, dan zie je ruim 100 gerechten, met varkensoren en -maagreepjes in chilisaus als meest gewaagde ­variant. Ga hierheen met open vizier en laat je verrassen. (FV)

A FOOD AFFAIR

Hoogstraat 58, Gent, afoodaffair.be

Het Aziatische A Food Affair is voor veel Gentenaars een tweede thuis geworden. Tussen de fingerfood, voor- en hoofdgerechten van Laurent en Ellen zitten heerlijke evergreens zoals curry’s, wokgerechten als pad thai en stoofpotjes uit Indonesië, Thailand en Vietnam. Daarbij zorgen gerechten met seizoensproducten als witte asperges voor voldoende spanning. Ook de feeërieke binnentuin maakt dit restaurant extra gegeerd tijdens het zomerseizoen. (FV)

BENTOSAN

Van Wesenbekestraat 40, Antwerpen, bentosan.be

Hartje Chinatown ging afgelopen zomer nog een nieuw Aziatisch ­restaurant open. Keith Choi en San Fu Su willen de buurt weer meer tot leven brengen, en stelden een kaart samen die zowel de Antwerpse als de Chinese bezoeker moet verleiden. Een van hun specialiteiten is de hot pot, erg populair in Hong Kong en Kanton. Het is moeilijk kiezen uit het vele lekkers op de kaart, en de beef ­noodlesoup is overheerlijk. De kok laat de bouillon drie dagen trekken en dat proef je. Ook een succes: de ­kippenvleugels, gemarineerd in cola. (MK)

MESA

Kloosterstraat 99, Antwerpen, mesa.world

Geïnspireerd op de ‘Tastes of the World’-keuken van Tomorrowland brengt Mesa een internationale keuken. Van groene asperges uit Indonesië tot linzen uit Libanon, gamba’s uit Indië en rundsvlees uit Spanje. Modieus, mooi en smakelijk. Alles met op maat gemaakte cocktails. Een ideaal sharing concept. (LK)

Mesa, Antwerpen.Beeld rv