Direct naar artikelinhoud
Protest Frankrijk

De gele hesjes zijn niet meer herkenbaar, en dat maakt het de ordediensten knap lastig

Meer dan 100 demonstranten zijn aangehouden tijdens gelehesjesprotesten in de Franse hoofdstad. Traangas werd regelmatig gebruikt.Beeld Joris Van Gennip

Het voorbije halfjaar slonken de gele hesjes in Frankrijk tot nagenoeg onzichtbare proporties. Op de 45ste protestzaterdag wilden ze hun beweging nieuw leven inblazen, onder het motto ‘heel Frankrijk naar Parijs’. De politie arresteerde meer dan 100 mensen.  

In de Franse hoofdstad – waar het presidentiële Élysée-paleis was opengesteld voor publiek in het kader van de openmonumentendagen – waren in totaal 7.500 politieagenten op de been. Op de Champs-Élysées, het epicentrum van de demonstraties van de hesjes, gold een demonstratieverbod. De enkele honderden demonstranten die dat verbod trotseerden, werden door de politie met traangas uit elkaar gedreven en in enkele gevallen hardhandig gearresteerd.

Opvallend was het feit dat de gele hesjes nauwelijks nog herkenbaar zijn. Ze demonstreerden ‘in burger’ en lieten hun hesjes thuis. Daarmee hoopten ze zich gemakkelijker te kunnen verplaatsen in het centrum van Parijs, waar de politie op strategische punten voorbijgangers controleerde en helmen en gasmaskers in beslag nam.

Lastige klus

Door het ontbreken van de kenmerkende gele tenues was het voor de Franse autoriteiten lastig om in te schatten hoeveel demonstranten er in Parijs op de been waren. Voor de politie bleek het bovendien geen sinecure om een onderscheid te maken tussen actievoerders en toevallige passanten en toeristen. Zo kon het gebeuren dat een groepje verbijsterde Japanners na het verlaten van een kledingwinkel een halfuur lang werd tegengehouden door de oproerpolitie omdat ze zich per toeval tussen tientallen demonstranten bevonden.

De aanwezigheid van veel toeristen in en om de demonstraties was veelzeggend. Tijdens de begindagen van de protesten transformeerde ‘de mooiste straat van de wereld’, zoals Fransen de Champs-Élysées graag noemen, in iets wat nog het meeste leek op oorlogsgebied. 

Dit keer ging het leven van alledag gewoon door. Open toerbussen reden vlak langs actievoerders en de oproerpolitie. Toeristen in fietstaxi’s verbaasden zich in de nazomerzon over de verhitte discussies en schermutselingen tussen betogers en agenten van de ordetroepen.

Black bloc bij klimaatprotest

Ook tekenend was het feit dat ‘black bloc’-activisten, uiterst linkse relschoppers die zich in het recente verleden vaak op gewelddadige wijze mengden in de gelehesjesprotesten, dit keer niet op de Champs-Élysées opdoken, maar bij de klimaatmars die een aantal kilometer verderop werd georganiseerd aanwezig waren. Ze vernielden onder meer de ruiten van een bankfiliaal en staken elektrische steps en scooters in brand. De politie reageerde ook hier met traangas. Greenpeace riep vreedzame demonstranten op de mars te verlaten.

Ook veel gele hesjes sloten zich aan bij de klimaatmars – mede omdat ze nergens anders mochten demonstreren. Volgens de Franse autoriteiten liepen in totaal zo’n 15.000 actievoerders mee met de mars.