© François Geunes

© François Geunes

thumbnail: null
thumbnail: null

Neos Pelt trekt naar de Elzas

Op een zonnige zondagmorgen vertrok een 45-koppig Neos-gezelschap met de toerbus voor een vijfdaagse trip naar de Elzas, met een uitstap naar Straatsburg met onze Europese instellingen.

François Geunes

In de Elzasser dorpen en steden, groot en klein, zoals bijvoorbeeld Colmar en Riquewihr, konden de Neos-leden de verschillende invloeden zien van de Latijnse en Germaanse beschavingen.Ook een versterkt kasteel, Haut Koenigsbourg, werd bezocht. Kastelen zijn, gezien de geschiedenis, ook bijna vast onderdeel van het mooie landschap, evenals de wijnvelden.

Het hoogtepunt van de reis vormde het bezoek aan het Europees parlement. Het gezelschap werd geïnformeerd over de werkwijzen van de instelling. Vervolgens mochten ze een uur in de grote 'arena' doorbrengen, de ruimte waarin de 705 volksvertegenwoordigers zitting hebben. "Per toeval konden we - we misten de echte stemming - nog meemaken hoe verschillende sprekers tegenover de Brexit stonden. Hierbij viel vooral de belangrijke rol op van de tolken", klinkt het.De laatste dag bezocht het Neos-gezelschap de mooi antieke stadskern van Straatsburg. De laatste maaltijd daar was een typisch Elzasser hutsepot, zodat ze zonder honger en met een goed gevoel de terugtocht naar Pelt konden aanvatten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer