3 x onze favoriete recepten uit Nathalie Meskens’ nieuwe boek ‘Plan Vegan’
Nathalie Meskens is al twee jaar vegan en deelt die levensstijl in haar nieuwe boek Plan Vegan, dat vanaf vandaag in de winkelrekken ligt. Ze gidst jou om bewust met jezelf, je lichaam, je mindset, je voeding en je omgeving om te gaan. Dit zijn alvast onze favoriete gerechten.
Broccolibitterballen met grove mosterd
Voor een tiental bitterballen • 10 minuten
• 2 grote, stevige (vastkokende) aardappelen
• ½ broccoli
• 2 el kikkererwtenbloem
• peper en zout
• 2 tl komijnpoeder
• 2 tl madrascurrypoeder
• enkele el grove mosterd
Zo ga je te werk
1. Gaar de aardappelen in de schil in een pot met gezouten water gedurende 30 minuten. Haal de aardappelen uit het water en verwijder de schil.
2. Mix de broccoli in de keukenrobot of blender tot hij een structuur heeft van grof zand.
3. Doe de aardappelen, broccoli, bloem, peper, zout, komijn en currypoeder in een mengkom en plet alles met een pureestamper. Maak met je handen balletjes ter grootte van een bitterbal en laat ze op een bordje even opstijven in de ijskast.
4. Zet ondertussen de friteuse op 170 °C en laat alvast opwarmen. Je kan ook een wok of pot gebruiken om te frituren.
5. Rol de balletjes nog even in de kikkererwtenbloem voor je ze gaat frituren. Frituur 4 à 5 minuten op 170 °C. Serveer als aperitiefhapje met grove mosterd
Kikkererwtencurry
Voor 4 porties • 30 minuten voorbereiding • 30 à 40 minuten bereiding
• 4 el vegan ghee of kokosvet
• 1 el komijnzaad
• 2 kruidnagels
• 2 witte uien, fijngesnipperd
• 5 cm gember, geschild en fijngehakt
• 1 rode chili, fijngehakt
• 3 teentjes knoflook, fijngehakt
• ½ bosje koriandertakjes, fijngehakt (het uiteinde van een bosje, zonder blaadjes)
• 1 tl kurkuma
• 1 el garam masala (Indiaas kruidenmengsel)
• 400 ml water
• 1 aardappel, in blokjes
• ½ blik tomatenblokjes (200 g)
• 1/8 grote bloemkool of ¼ lente-bloemkool, in kleine roosjes
• 1 blikje uitgelekte en gespoelde kikkererwten
• ½ l kokosmelk (optioneel)
• koriander, fijngehakt
• geroosterde cashewnoten
Zo ga je te werk
1. Verwarm de olie in een pot en rooster het komijnzaad en de kruidnagels enkele seconden. Voeg de stukjes ui toe en laat stoven tot ze glazig zijn.
2. Voeg dan de gember, chili, knoflook, koriandertakjes, kurkuma en garam masala toe en laat verder zachtjes stoven. Doe dat lang genoeg op een middelhoog vuur zodat de stukjes ui zachtjes bruin worden en hun sap afgeven. Voeg af en toe wat water toe en kook het elke keer volledig uit.Geduldig zijn is de boodschap!
3. Voeg na 20 minuten de aardappelen en tomatenblokjes toe. Laat 20 minuten zachtjes pruttelen.
4. Voeg de bloemkool toe wanneer de aardappelen bijna gaar zijn. Laat nog een tiental minuten verder pruttelen. Voeg op het einde de kikkererwten toe.
5. Werk af met kokosmelk, fijngehakte koriander en cashewnoten. Serveer met basmatirijst met
komijnzaad of met papadums.
Groenegroentesalade met muntdressing
Voor 4 porties • Bijgerecht - 30 minuten
• 4 groene asperges
• ½ broccoli of een pakje Chinese broccoli (broccolini)
• 5 snijbonen
• 1 pakje groene boontjes (200 g)
• 1 pakje sluimerwtjes (200 g)
• 200 g groene diepvrieserwtjes
• 1 handvol muntblaadjes, fijngesneden
• 2 el platte peterselie, fijngesneden
• 1 dl olijfolie
• sap van ½ citroen
• 2 el ciderazijn (of andere witte azijn)
• peper en fleur de sel
Zo ga je te werk
1. Vul een kookpot met ongeveer 2 liter water en zet de pot op een hoog vuur. Voeg 4 eetlepels keukenzout toe en breng aan de kook.
2. Plaats een kom met ijswater (water met ijsblokjes) naast de pot met kokend water. Dit ijswater gebruiken we om de groenten te laten ‘schrikken’. Voeg de groene asperges toe aan het kokende water. Breng het water weer aan de kook. Laat de asperges ongeveer 30 tot 60 seconden blancheren. Prik met een vork of klein mesje in de asperges om te testen of ze goed zijn. De asperges moeten zacht zijn zonder hun structuur kwijt te raken. Verwijder de asperges met een opscheplepel uit het water en leg ze meteen in het ijswater om ze te laten schrikken. Dat zorgt ervoor dat het gaarproces direct stopt, waardoor de mooie, groene kleur bewaard blijft en de asperges knapperig blijven. Haal de asperges uit het ijswater zodra ze afgekoeld zijn en plaats ze in een vergiet om verder te laten uitlekken.
3. Herhaal dit voor de overige groene groenten (broccoli, snijbonen, groene boontjes, sluimerwten en diepvrieserwtjes) op dezelfde manier.
4. Doe de munt en peterselie in een maatbeker. Voeg olijfolie, citroensap en ciderazijn toe en mix kort met een staafmixer. Kruid de dressing met een beetje peper en zout.
5. Stel nu je salade samen door alle groenten te mengen en overgiet ze met de muntdressing. Roer alles in een grote slakom nog eens door.
6. Werk eventueel af met een beetje fleur de sel en een paar draaien van de pepermolen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobat
Hoeveel werknemers krijgen maaltijdcheques? En wie mag op een dertiende maand of smartphone van het werk rekenen?
-
Voor de twijfelaars die niet willen kiezen tussen koffie of thee is er de ‘London Fog Tea Latte’. Zo maak je het
Elke ochtend hetzelfde dilemma: begin ik mijn dag met thee of koffie? Voor de eeuwige twijfelaars is er de London Fog Tea Latte. Het is een combinatie van zwarte thee, gestoomde melk en vanillesuiker en helemaal niet moeilijk te maken, zo blijkt. Wij tonen je hoe. -
Uitblinken met bladerdeeg? ‘TwinCooks’ Elsie en Leen delen 3 gezonde, snelle en vegan recepten met een crunch
Pal op hun vijftigste verjaardag begonnen Elsie en Leen Ribbens hun eigen YouTube-kanaal TwinCooks, waarin ze een vegan versie van hun lievelingsgerechten maken. Exclusief delen ze met ons drie heerlijke creaties waarin bladerdeeg centraal staat, die bewijzen hoe snel, doodnormaal en watertandend lekker vegan kan zijn. -
-
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
-
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
Op een eerste schijf van 1.020 euro spaarrente per belastingplichtige betaal je geen roerende voorheffing. Wat betekent dat concreet? Hoe zit het dan met een gezamenlijke rekening? En wat doe je best met de rest van je centen? Spaargids.be biedt antwoorden. -
Bij Deliveroo was één gerecht duidelijk het populairst in 2021 (en het is geen fastfood)
Zoals elk jaar onthult maaltijdbezorgingsdienst Deliveroo welke gerechten uit zijn catalogus het populairst waren. Wat opvalt als we de top tien bekijken? In 2021 vielen we met z’n allen als een blok voor een best gezonde maaltijd. En ook een gerecht uit Gent haalde het lijstje. -
Moeilijke eter? Wetenschappers ontdekken erg simpel trucje dat je kan uittesten
-
Vrolijk en energiek van ontbijt tot avondeten? Met deze recepten kom je zonder dip de dag door
-
Van gevlochten brood tot macaroni met een twist: 3 gerechten met (véél) kaas in de hoofdrol
Niks heerlijker dan kaas. Dat vindt ook onze foodstyliste Sonja Peeters. Ze creëert drie originele gerechten met het godeningrediënt in de hoofdrol, van macaroni met een twist tot gevlochten brood. Om instant blij van te worden. -
Sudderende slowfood: 3 stoofpotjes om je duimen en vingers bij af te likken
Niets smaakt beter dan traag gegaarde ingrediënten die uren hebben kunnen pruttelen. Dat weet ook foodstylist Sonja Peeters. Tajine, een kippenstoofpotje of de oerklassieker ragù: neem er net als in de liefde je tijd voor en geniet samen van deze heerlijke slowfoodgerechten. -
3 plantaardige recepten die non-believers overtuigen, volgens Madam Bakster, Karola’s Kitchen en Elisabeth Van Lierop
4 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerKristof Degros
Frank Joos
Dominique Cardon
Jan Marens