Direct naar artikelinhoud
Brussel

Brussel is niet voor iedereen even groen

Het Warandepark in Brussel.Beeld Photo News

Ongeveer één op vijf Brusselaars heeft onvoldoende toegang tot openbaar groen. Dat blijkt uit een VUB-studie waar Bruzz over bericht. Opvallend: in wijken met een gemiddeld laag inkomen is het gebrek aan groen het grootst.

Met onder meer het Ter Kamerenbos, het Josaphatpark of het Warandepark is er in hartje Brussel geen gebrek aan groen, meer zelfs, volgens de onderzoeksgroep Cartografie en Geo-informatiekunde aan de VUB is Brussel in vergelijking met andere steden een vrij groene stad. Alleen is de verdeling van die groene ruimte lang niet optimaal.

Wanneer internationale standaarden in acht worden genomen, heeft 21 procent van de Brusselaars onvoldoende toegang tot openbare groene ruimte. Vier procent heeft zelfs helemaal geen toegang binnen een redelijke afstand. 

Dat is de voornaamste conclusie van een VUB-studie. Het gebrek aan groen is vooral aanwezig in wijken met een gemiddeld laag inkomen. Bij Bruzz vertelt onderzoeker Philip Stessens (VUB) over de sociaal-economische context: “Onder meer door de inkomenskaarten te verwerken in ons onderzoek is gebleken dat de armste bevolkingsgroepen het minst toegang tot hoogwaardig groen hebben.” Dat zou ook liggen aan beleidskeuzes en -investeringen, die vooral effect hebben voor gegoede burgers.

Discriminerende factor

Volgens de onderzoekers loert dan ook de kwestie van ‘milieurechtvaardigheid’ om de hoek. Groen in de stad zorgt voor een betere luchtkwaliteit of waterhuishouding, biedt rust en ontspanning, en is ook een belangrijke buffer tegen het hitte-eilandeffect dat in steden optreedt, vooral tijdens periodes van langdurige hitte. Een minder goede toegang tot openbaar groen, kan in die zin als een discriminerende factor worden beschouwd.

Nochtans is de ambitie wel aanwezig bij het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om de ongelijkheid aan te pakken. Al in 2013 is vastgelegd dat alle inwoners toegang zouden moeten hebben tot openbare groene ruimte op 200 meter afstand van hun woonplaats, en een openbare groene ruimte van minstens 1 hectare binnen de 400 meter. Een vervolgonderzoek van de VUB wil nu ook kijken hoe de ongelijke verdeling kan worden aangepakt, onder meer door te polsen bij de Brusselaars zelf.

Discriminerende factor
Beeld BELGA