Direct naar artikelinhoud
Canada

Lang gezochte Canadese tieners bekenden moord

Lang gezochte Canadese tieners bekenden moord
Beeld EPA

Twee Canadese tieners die wekenlang in heel het land gezocht werden, hebben drie moorden bekend voor ze zichzelf van het leven beroofden. Ze deden dat met behulp van een camera van een van hun slachtoffers, een plantenkundige uit de regio Vancouver, Leonard Dyck.

De Canadese politie heeft bekendgemaakt dat Kam McLeod en Bryer Schmegelsky op beelden hebben vastgelegd dat ze een stel buitenlandse toeristen en Dyck hebben vermoord. Ze tonen in de opnames geen berouw en geven geen motief voor de misdaden. Volgens een politiewoordvoerder heeft het onderzoek niets daaromtrent opgeleverd. Bij huiszoekingen is niets gevonden dat erop wijst dat ze van plan waren op hun tocht mensen te vermoorden. De twee vertellen in de opnames dat ze meer mensen wilden ombrengen.

McLeod en Schmegelsky werkten in een supermarkt op Vancouver Island en vertrokken 12 juli plotseling richting het noorden. Onderweg doodden ze op 15 juli een jong stel met vuurwapens. Vier dagen later vermoordden ze Leonard Dyck, een botanist uit Vancouver. De tieners trokken toen landinwaarts duizenden kilometers verder. 

Wie waren McLeod en Schmegelsky? 

Toen de twee nog vermist waren, noemde vader Al Schmegelsky zijn zoon en diens vriend ‘heel goede jongens’, maar later zei hij dat Bryer emotioneel beschadigd was geraakt tijdens de scheiding van zijn ouders. Bryer was toen 5 jaar oud. “Hij is op een zelfmoordmissie”, vertelde vader Schmegelsky aan persbureau The Canadian Press. “Hij wil dat de pijn stopt. Ze zullen sterven in een blaze of glory.”

Later bleek dat de twee via hun Facebookpagina gelinkt konden worden aan een account op YouTube en een videonetwerk waarop beelden werden gedeeld van gewelddadige spelletjes, seksueel getinte Japanse animaties en verwijzingen naar nazi-Duitsland. 

In eerste instantie stonden ook McLeod en Schmegelsky als vermist te boek. Totdat op 19 juli het lichaam van Dyck werd gevonden op een rustplaats langs de snelweg. De uitgebrande wagen van de twee tieners stond twee kilometer verderop. De politie kreeg hen op 22 juli als verdachten in beeld, maar ze bleven lang spoorloos. Uiteindelijk werden hun lichamen in het afgelegen noorden van de provincie Manitoba gevonden op 7 augustus.

McLeod en Schmegelsky zijn jeugdvrienden uit Port Alberni, een stadje op Vancouver Island, dat een paar jaar geleden ‘de slechtste plek van Canada’ werd genoemd, vanwege de hoge criminaliteit, het slechte weer en de hoge werkloosheid.  

Wie waren McLeod en Schmegelsky? 
Beeld AP