© BELGAIMAGE

Guy Verhofstadt: “Italiaans referendum ging niet over Europa”

Guy Verhofstadt, de fractieleider van de Europese liberalen, meent dat het referendum in Italië niet rond Europa draaide, maar vooral neerkomt op een duidelijk “neen” tegen de grondwetsherziening die premier Matteo Renzi op tafel had gelegd.

“Het was een neen tegen Renzi, maar ook een zeer duidelijk neen tegen het voorstel dat op tafel lag en waarover al twee jaar discussie heerst in de Italiaanse samenleving”, zei Verhofstadt maandag in De Ochtend op Radio 1.

Volgens de gewezen premier was de grondwetswijziging op maat van de twee grote partijen geschreven. “Een echte staatsgreep op het politieke leven.” Zo zouden de aanpassingen de kleine partijen “monddood” maken. “Het was een neen tegen de klassieke tweedeling tussen conservatieven en progressieven”, aldus Verhofstadt.

De gewezen eerste minister voelt in Italië overigens nog steeds een pro-Europese koers. Sinds het referendum over de Brexit ziet Verhofstadt dat partijen die hun land uit de Europese Unie willen loodsen, het minder goed doen. “De publieke opinie wil diepgaande hervormingen in Europa”, maar de steun voor allerlei ‘exits’ ziet Verhofstadt dan weer afnemen.

"Geen enkele zin om nu te gaan panikeren"

Ook volgens minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) is de uitslag van het referendum geen reden tot paniek. Maar politieke stabiliteit is volgens hem wel een "conditio sine qua non" om de financiële en economische problemen in het land aan te pakken. Van Overtveldt zei dat maandag toen hij op de Eurogroep aankwam, de vergadering van de ministers van Financiën van de eurozone. "Van paniek word je nooit beter, het heeft dus geen enkele zin om nu te gaan panikeren", zei hij.

Maar om de financiële en economische problemen in Italië aan te pakken, is politieke stabiliteit wel een noodzakelijke voorwaarde. Van Overtveldt: "Bij verkiezingen kan daar altijd een vraagteken achter komen, maar ik denk dat (...) iedereen goed weet waar het op staat en dat het erop aan komt de afspraken die in het verleden werden gemaakt zo volledig mogelijk na te komen".

Ook Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem sprak sussende woorden. Hij gelooft "zeker niet" in de start van een nieuwe eurocrisis. "Politieke instabiliteit maakt het ingewikkelder, zowel voor Italië als voor eurozone, maar het is een nieuwe realiteit waarmee we moeten leren werken. Het is inderdaad zo dat er in Europa veel instabiliteit en onrust is, maar economisch gaat het steeds beter in Europa, ook in Italië, waar de economie groeit en de banken worden aangepakt - wat ook onvermijdelijk is."

Dijsselbloem stipte aan dat niet de hele Italiaanse financiële sector in zwaar weer verkeert. "Sommige Italiaanse banken hebben de aandacht van de toezichthouders. Er wordt aan gewerkt, er moeten oplossingen voor worden gezocht die passen binnen de Europese regels en die moeten we nu een kans geven."

Italië heeft een sterke economie, heeft sterke instellingen en de volgende regering zal sowieso de economische toestand in het land moeten aanpakken, aldus nog de Nederlandse Eurogroep-voorzitter.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer