Direct naar artikelinhoud
DM Zapt

Dit is de beste serie van het moment. Punt

Telkens je denkt dat de Roys misschien toch niet de boosaardigsten zijn, doen de makers je opnieuw duizelen.Beeld HBO

Fernand Van Damme zet deze week de blik op oneindig. Vandaag: Succession, de beste reeks van het moment.

Een van de wreedste scènes in Succession zie je in de allereerste aflevering. Roman, een telg van de Roys, een familie van steenrijke mediamagnaten, biedt een arbeidersjongen een cheque van 1 miljoen dollar aan. Het jongetje kijkt eerst wat verdwaasd, maar dan glinsteren zijn ogen, op slag zou alle miserie van zijn ouders voorbij kunnen zijn.

Het enige wat de kleine knaap moet doen, is een homerun lopen tijdens een snel geïmproviseerde honkbalwedstrijd ter ere van de verjaardag van Logan Roy, de pater familias en Romans vader.

Het kind doet zijn best. Hij loopt de voeten van onder zijn lijf, maar natuurlijk slaagt hij niet in de onmogelijke opdracht. De reactie van Roman: hij verscheurt de cheque voor de ogen van de jongen en doet dat op een zodanige manier dat je een lach moet onderdrukken.

“Humor gaat nu eenmaal niet over aardige mensen die alles goed doen”, zei de Britse komiek John Cleese ooit in een interview met NRC Handelsblad. Net daarom levert Succession bij momenten hilarische tv op: dit zijn gewoon heel kwaadaardige mensen die heel veel slechte dingen doen.

De reeks gaat over de Murdoch-achtige, disfunctionele familie Roy, die eigenaar is van een groot internationaal mediabedrijf, Waystar Royco. Wanneer vader Logan zijn tachtigste verjaardag viert, ziet het ernaar uit dat hij eindelijk zijn CEO-functie zal overdragen aan een van zijn vier kinderen. Maar de poppetjes gaan aan het dansen wanneer blijkt dat hij dat toch niet van plan is.

Telkens als je denkt dat de Roys misschien toch niet de boosaardigsten zijn, doen de makers je opnieuw duizelen. Wanneer Roman zijn bureau krijgt toegewezen op de tigste verdieping in een New Yorkse wolkenkrabber, stapt hij naar het raam toe en begint hij te masturberen. Hij spuit zowaar de skyline van Manhattan onder.

De personages zeggen dingen zoals “Rijk zijn is zoals een superheld zijn, maar nog beter. Je draagt ook een pak, maar dat van jou is ontworpen door Armani en het doet er je niet uitzien als een lul” of “Wiens kant ik kies? Ik beloof je dat ik spiritueel en emotioneel en ethisch en moreel achter eender welke persoon sta die wint.”

Het kwaad: wat is dat precies? Filosofen zijn het er nog altijd niet over eens, maar geloof me vrij dat Succession het kwaad in vol ornaat is. Door en door slecht, een reeks om van te smullen. De serie won vorige week nog drie Emmy’s (de meest prestigieuze tv-awards in de VS), en wees gerust dat de makers er volgend jaar nog een paar bij mogen doen. Ga de beste serie van het moment nu kijken.

Te bekijken via Telenet Play.