Minder rood vlees eten? Wetenschappers geloven nu dat dat advies al die tijd fout was
Jarenlang kregen we van wetenschappers en diëtisten te horen dat we minder rood vlees moesten eten. De consumptie daarvan zou namelijk leiden tot verhoogde kans op kanker, hart- en vaatziekten. Die claim wordt nu betwist door een onderzoek dat deze week werd gepubliceerd.
Volgens de wetenschappers is er onvoldoende bewijs dat minder rund- en varkensvlees eten onze gezondheid ten goede komt. De waargenomen effecten op de gezondheid zijn te klein om mensen te adviseren minder rood vlees te eten. Tot die conclusie komen 14 wetenschappers uit 7 verschillende landen die de afgelopen 3 jaar aan het onderzoek werkten.
De groep bestudeerde tientallen onderzoeken waar in totaal meer dan vier miljoen proefpersonen deelnamen. Ze vonden slechts zeer beperkte verbanden tussen het eten van rood vlees, bepaalde ziektes en overlijden. De onderzoekers vinden de waargenomen effecten op groepsniveau niet overtuigend genoeg om dat terug te leiden tot het individu. Volgens de onderzoekers kun je dus niet stellen dat het onverstandig is om rood vlees te eten.
Critici
De studie kan echter op flinke kritiek rekenen. Nog voor dat het onderzoek verscheen, verzochten sommigen wetenschappers om de publicatie uit te stellen. Enkele onderzoekers van Harvard University stellen zelfs dat de conclusies van het onderzoek “de geloofwaardigheid van de voedingswetenschap ondermijnen en het vertrouwen in wetenschappelijk onderzoek aantasten.” Ook de Amerikaanse Hartstichting, en de Amerikaanse Stichting tegen Kanker zijn niet te spreken over het onderzoek.
De onenigheid tussen de wetenschappers lijkt vooral te draaien om de manier waarop onderzoek wordt gedaan naar eetgewoonten en hun effecten op de gezondheid. Dit maakt het voor buitenstaanders lastig om te beoordelen wie er gelijk heeft. Maar ook voor medici en diëtisten blijft het lastig om op basis van van het bestaande - imperfecte - onderzoek concreet advies te geven aan patiënten.
Vleesconsumptie daalt in Vlaanderen
Naast gezondheidsredenen zijn er andere motieven om minder vlees te gaan eten. Denk voorbeeld aan de prijs, bezorgdheid over het milieu en/of dierenwelzijn. Hoe dan ook, zelf zijn we de afgelopen jaren steeds minder vlees gaan eten in Vlaanderen. Uit een studie van Statistics Belgium blijkt dat de Vlaming in 2005 gemiddeld nog 65,9 kilo vlees per jaar at, waarvan 13,8 kilo rund- en kalfsvlees en 26,9 kilo varkensvlees. In 2016 aten we in totaal nog maar 51,1 kilo vlees per jaar, een daling van 22,5 procent. Dat ging vooral ten koste van rund- en kalfsvlees (-28,3 procent), maar ook aten we minder varkensvlees (-16,4 procent).
Daarmee eten we beduidend minder vlees dan onze noorderburen: de gemiddelde Nederlander at in 2018 ruim 77,2 kilo vlees, waarvan 15,5 kilo rundvlees en 36,6 kilo varkensvlees.
Grootverbruikers
De cijfers steken schril af bij de 'grootverbruikers’ in de Amerika's: in de VS at men in 2018 gemiddeld bijna 100 kilo vlees, waarvan ruim 35 kilo rundvlees en 20 kilo varkensvlees.
De Argentijnen blijken het minst onder de indruk van het voedingsadvies om minder rood vlees te eten: zij consumeerden volgens de meest recente cijfers ruim 54,5 kilo rundvlees per jaar. Dat is misschien niet zo vreemd als je naar de prijzen kijkt: bij de Argentijnse slager kost een kilo entrecôte omgerekend 8 euro.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Jeuk of pijn aan één kant van je lichaam? Misschien is het zona: zo bestrijd je de huiduitslag
-
Medicijn tegen maagzuur onder de loep genomen wegens mogelijk kankerverwekkende stoffen
De Amerikaanse detailhandelaar CVS schort de verkoop van een middel tegen brandend maagzuur op, in afwachting van meer duidelijkheid. Er zou mogelijk een link zijn met kankerverwekkende stoffen. Walgreens, Walmart en Rite Aid in de VS hadden eerder een soortgelijk besluit genomen. -
PREMIUM
Wat kan je doen tegen manboobs? En met welke sport val je het meest af? Topkinesist deelt zijn 10 ultieme tips voor een fit én gezond lichaam
Nu het weer vroeger donker wordt, is het soms verleidelijk om jezelf in de zetel te installeren, in plaats van buiten te gaan sporten. Nochtans is bewegen altijd belangrijk. Wat is de juiste hartslag tijdens het joggen? Welke sporten doe je best niet met zwakke knieën? En hoe pak je manboobs of lovehandles aan? Topkinesist Lieven Maesschalck beantwoordt de tien meest gestelde HLN-lezersvragen over een fit en gezond lichaam. -
-
Spaargids.be
Zo spaar je jaarlijks ruim 1.000 euro uit dankzij één aanpassing in je werkroutine
-
HLN Shop
Pollen in de lucht: deze toestellen voorkomen gesnotter
Ben je een hooikoortslijder? Dan kan je heel wat doen om klachten te voorkomen en verminderen: van vaker stofzuigen en een zonnebril dragen tot pillen slikken. Onder de efficiëntste wapens in de strijd bevinden zich ook luchtreinigers. HLN Shop focust op twee toestellen. -
Jobat
Je of u? Beste of geachte? Vriendelijke groeten of hoogachtend? Zo schrijf je in élke situatie de juiste mail
Je zit achter je computer, klaar om die belangrijke e-mail te versturen. Maar dan slaat de twijfel toe: welke begroeting moet je gebruiken? En hoe formeel of informeel dien je te zijn? In deze gids geeft Jobat.be je alle antwoorden die je nodig hebt. -
PREMIUM
Bruce Springsteen annuleert optreden door maagzweer. Wat kan je doen om dit te voorkomen en behandelen?
-
Driemaal per week rood vlees eten verhoogt kans op vroege dood met 10%
-
PREMIUM
“1 op de 2 vrouwen rond de 45 jaar had er al een.” Dit moet je weten over vleesbomen
De helft van alle vrouwen rond de 45 jaar had ooit al een myoom of vleesboom - maar lang niet iedereen weet dat. Kan dat kwaad? Hoe ontstaan die knobbels in en rond de baarmoeder? En dankzij welke symptomen kan je ze wél herkennen? Gynaecoloog Isabelle Dehaene beantwoordt de belangrijkste vragen. “Bij veel vrouwen zien we dat er een ‘knollentuin’ ontstaat.” -
PREMIUM
Wetenschappers zijn unaniem: "Als je wil afvallen, smokkel dan iets meer eiwit in je dieet”
Elke dag gezond eten. Voor onze grootouders leek het simpel. Maar tegenwoordig is het zonder diploma biochemie moeilijk te ontcijferen wat er allemaal in onze voeding zit. Verschillende theorieën en halve waarheden over wat goed of slecht is brengen ons nog meer in de war. Onze experts geven inzicht in dat waar onderzoekers het tenminste over eens zijn: dit is echt gezond eten. -
2
“Ze hebben dubbel zoveel kans op een melanoom”: studie koppelt blootstelling PFAS aan hogere kans op kanker bij vrouwen
219 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerGeorges Dils
Pieter Verhulst
Cyriel VanHulle
PIETER ROGIERS
Rudy Walterus