Regeringspartijen keuren regeerakkoord goed met stalinistische scores

© Photo News

Zoals verwacht hebben maandagavond laat de partijleden van de Vlaamse regeringspartijen het Vlaamse regeerakkoord met een grote meerderheid goedgekeurd. Bij N-VA en Open VLD gebeurde dat met stalinistische scores, bij CD&V waren er wat meer twijfelaars.

frp, fem, agy

Heel even leek het erop dat de leden van CD&V het Vlaamse regeerakkoord dan toch niet zouden goedkeuren. Te weinig tijd gehad om het grondig te lezen, de afschaffing van de opkomstplicht, te radicaal bij momenten… Moeilijk te verteren voor sommige christendemocraten. Er volgden enkele pittige discussies, maar uiteindelijk bleek die tegenstand niet meer dan een kleine oprisping. 61 CD&V’ers stemden tegen, 495 (86 procent) voor en 21 onthielden zich.

De leden van N-VA namen uitgebreid hun tijd. Na iets meer dan drie uur discussiëren, maar vooral applaudisseren voor “Sterke Jan”, zoals ze de minister-president bij de partij zijn gaan noemen, keurden de N-VA’ers het akkoord met een stalinistische score van 99,71 procent goed. 1.738 N-VA’ers waren voor. De tegenstemmers waren op één hand te tellen; ze waren met z’n vijven. Er waren 12 onthoudingen.

Open VLD volgde zo goed als hetzelfde scenario. Het enthousiasme bij de liberalen was groot. Zo groot dat het voorzitter Gwendolyn Rutten duidelijk ontroerde. Bij de toespraak die haar medeonderhandelaar Bart Somers gaf – hij schuwde de complimenten aan haar adres niet – moest ze een traantje wegpinken. Officiële cijfers van het stemgedrag van de leden waren er niet. Maar van de ongeveer vijfhonderd aanwezigen waren er nauwelijks tien die tegenstemden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen