Vogels zijn afhankelijk van rupsen om hun jongen te voeden, maar die rupsen komen nu vaak eerder uit, waardoor vogels het moeilijk hebben om ze bij te benen.
Volledig scherm
Vogels zijn afhankelijk van rupsen om hun jongen te voeden, maar die rupsen komen nu vaak eerder uit, waardoor vogels het moeilijk hebben om ze bij te benen. © iStock

De klimaatcrisis morrelt aan de lente. En dat moet ons zorgen baren

OpinieDe klimaatcrisis gooit de jaarlijkse agenda van miljoenen dier- en plantensoorten in de war. Dat schrijft Charlie Gardner, hoogleraar Biologie aan de Universiteit van Kent. Een vroegere lente doet soorten namelijk hun afspraken missen, met op termijn grote gevolgen voor ecosystemen, én de mens die ervan afhankelijk is.

35 reacties

  • Lucien Mertens

    5 jaar geleden
    Tegenwoordig moet zowat alles ons zorgen baren, wij vergeten er zelfs bij te leven.
  • Willy Masson

    5 jaar geleden
    Fake news Gino Denil , hoe hard jullie pseudo groenen ook proberen de geschiedenis te verdoezelen het komt altijd terug als een boomerang. Huidig niveau van CO2 in de atmosfeer bedraagt 0,04 % tijdens het Krijt bedroeg het 6 % en van elke periode van deze planeet kunnen we de samenstelling geven.
  • monique bolen

    5 jaar geleden
    Alles is de schuld van het klimaat, de meesjes die dit jaar ons hokje niet aandeden waren verleden jaar verjaagd door de kauwen die in de broeitijd niet beter vonden dan op hun hokje te zitten en waarschijnlijk ook leegroofden, maar in mijn tuin en die van de buren heb ik deze zomer in lange tijd weer lijsters gezien die de huisjesslakken kwamen verorberen.
  • Marc Van Looy

    5 jaar geleden
    Sterk dat veel mensen, en de politici met hen, hun hoofd in het zand steken als het over klimaat gaat. Zeestromingen die veranderen, klimaatzone’s die verschuiven! En dit is nog maar het begin! NU moet er iets gebeuren straks is te laat!
  • Gino Denil

    5 jaar geleden
    We hebben wel degelijk objectieve referenties, ro butzen. IJsboringen die tot 800.000 jaar terug gaan. En binnenkort tot 3 miljoen jaar. Die in hun luchtbellen de atmosfeer van die tijd vast houden en ons toelaten om perfect te achterhalen hoe het klimaat toen was. En de broeikasgassen zijn in die 800.000 jaar nooit zo hoog geweest als nu.