Direct naar artikelinhoud
Update

Nieuwe terreurdreiging zou doodsteek zijn voor federale politie: ‘Nu al ramp’

Politieagenten patrouilleren op de Grote Markt in Brussel.Beeld photo_news

De vakbonden bij de politie reageren weinig verrast op het rapport van de federale politieraad, dat een ramp voorspelt als de federale politie te maken krijgt met een nieuwe grote crisis, zoals een terreurdreiging. ‘Het is nu al een ramp’, zegt Vincent Houssin, ondervoorzitter van VSOA Politie.

en

De Tijd wijdde vandaag een artikel aan het rapport van de federale politieraad. Daarin zetelen burgemeesters, hoge magistraten, vertegenwoordigers van de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken, korpschefs en het hoofd van de federale politie. “Het antwoord op de vraag of de federale politie nog in staat is voldoende flexibel te reageren op nieuwe fenomenen en crisissen die zich in de toekomst voordoen, is met de huidige middelen en capaciteit negatief”, klinkt het in het rapport.

“Het tekort is vooral groot bij gespecialiseerde diensten als de weg- en spoorwegpolitie”, reageert ACOD-afgevaardigde Luc Breugelmans. “Ook bij de algemene reserve is het tekort gigantisch. In Antwerpen werkt er zes à zeven man. Tegenwoordig moet de lokale meer dan de federale politie ondersteuning bieden. Als er nu iets gebeurt, zal er geen volk zijn. De politie zal dag en nacht moeten werken. Ze zullen dat wel doen, maar ten koste van wat?”

De regering-Michel deed wel inspanningen, maar die volstaan niet. Breugelmans wijst daarbij op de pensioneringsgolf, die grote gaten slaat. Volgens Carlo Medo, voorzitter van NSPV, vertrekken ook veel van de rekruten weer na verloop van tijd. “Dat is toch een teken aan de wand”, zegt Medo. “De maatschappij verrechtst. Burgers zijn sneller ontevreden en reageren hun frustraties af op de politie. In dat klimaat heb je een sterke en gezonde organisatie nodig waarin mensen zich goed en veilig voelen.”

Druppel op hete plaat

In De Tijd noemt Kamerlid Tim Vandenput (Open Vld) een extra bedrag van 500 à 900 miljoen euro dat nodig is voor politie, justitie, brandweer en defensie. “Dat is een druppel op een hete plaat als dat geld moet verdeeld worden”, reageert Stijn Kwanten van ACV Politie, die aanvoert dat de “veiligheid van de burger en de politie op het spel” staat. Ook Vincent Houssin van VSOA Politie vraagt zich af waar die getallen vandaan komen.

Houssin meent dat het organisatiemodel, zoals dat twintig jaar geleden bij de politiehervorming in het leven is geroepen, dringend aan een modernisering toe is. De regel is nog steeds dat er tegenover negen basiskaders, drie chefs en één commissaris moeten staan. “Is dat nog van deze tijd? Ik ken geen enkel bedrijf dat zo werkt.”

Houssin pleit ook voor het samensmelten van politiezones. Hij vraagt daarnaast dat budget voor aanwervingen dat tijdens het boekjaar niet opgebruikt raakt, kan doorgeschoven worden naar het volgende jaar of geïnvesteerd kan worden in extra middelen. Nu vloeit dat terug naar de staatskas.

“De politieke partijen weten dat er problemen zijn, maar doen er niets aan”, zegt Houssin. “Dat zie je ook met de aanbevelingen van de onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart 2016. Er wordt veel getoeterd, ook door partijen die al twintig jaar aan de macht zijn. Maar ik voorspel dat het binnen een maand weer stil zal blijven. Ze hebben het systeem kapot bespaard.”

Of hij het nog goed ziet komen? “Ja, maar dan moet er van een wit blad vertrokken worden.”