Direct naar artikelinhoud
Impeachment VS

Democraten dagvaarden Witte Huis in impeachment-onderzoek

IllustratiebeeldBeeld Getty Images

Democratische leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben het Witte Huis gedagvaard om aan documenten te komen die kunnen helpen in hun onderzoek naar een afzettingsprocedure van president Donald Trump.

De hoofden van drie commissies van het Huis van Afgevaardigden, Elijah Cummings, Adam Schiff en Eliot Engel, zeggen dat ze geen andere keuze hadden dan het Witte Huis te dagvaarden. De drie hadden documenten opgevraagd, maar die kregen ze niet te zien. Ze hopen dat dit nu wel kan.

In een begeleidende brief bij de dagvaarding, gericht aan stafchef Mick Mulvaney van het Witte Huis, schrijft het drietal dat een nieuwe weigering om de documenten vrij te geven “het bewijs zal vormen van obstructie van het afzettingsonderzoek van het Huis en kan worden gebruikt als een negatieve conclusie tegen u en de president”.

“Na bijna een maand van het opwerpen van barrières, lijkt het duidelijk dat de president het pad heeft gekozen van uitdaging, obstructie en toedekking”, vervolgen ze. “We betreuren het ten zeerste dat president Trump ons - en het land - in deze positie heeft gebracht, maar zijn daden laten ons geen andere keus dan deze dagvaarding uit te laten gaan.”

Trump is onder druk komen te staan nadat bekend werd dat hij de Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft gevraagd een onderzoek in te stellen naar Joe Biden en diens zoon Hunter. Biden is een belangrijke kandidaat voor de Democratische nominatie als presidentskandidaat voor de verkiezingen in 2020 en daarmee een voorname rivaal van Trump.

De Democraten zijn vorige week begonnen met de voorbereidingen voor een aanklacht tegen Trump over de Oekraïense kwestie.

Documenten Pence

Gisteren verzochten de Democraten ook al om toegang te krijgen tot alle documenten, e-mails en opnames van vicepresident Mike Pence met betrekking tot het Oekraïne-beleid van de regering. Doel van de vordering is de rol van de vicepresident en zijn personeel in de omgang met Oekraïne sinds het begin van dit jaar te verduidelijken.

Als de informatie op 15 oktober nog niet beschikbaar is, zal het worden gezien als een belemmering voor het onderzoek naar mogelijk machtsmisbruik door president Donald Trump, aldus de voorzitters van de drie onderzoekscommissies vandaag.

Donderdag zei Trump eraan te denken ook China te vragen een corruptieonderzoek naar Biden in te stellen. De Democraten zien dat als een poging van Trump om de verkiezingen van volgend jaar te winnen met de hulp van een buitenlandse regering.