Direct naar artikelinhoud
Julie Van Espen

Vermoorde studente Julie Van Espen (23) herdacht: ‘Slachtoffers van seksueel geweld durven dankzij jou hun verhaal doen’

Julie Van Espen.Beeld rv

In de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal  in Antwerpen is vanmorgen de vermoorde student Julie Van Espen herdacht. Het is al vijf maanden geleden dat de jonge vrouw vermoord werd in Merksem. Haar ouders hielden in een afgeladen volle kathedraal een pleidooi voor liefde. ‘Dankzij Julie durven slachtoffers langzaamaan hun verhaal te vertellen’, zegt Ayke Gubbels van Punt.vzw.

Julie Van Espen is duidelijk nog niet vergeten. Om tien uur vanmorgen zat de Antwerpse kathedraal afgeladen vol voor een herdenking van de 23-jarige studente die vermoord werd in Deurne. De kaarsen die werden aangestoken voor de jonge vrouw waren op nog voor iedereen er eentje had gebrand. Het zegt veel over de impact die het overlijden van Julie had en nog altijd heeft.

De ouders van Julie hielden een pleidooi voor liefde. Sans rancune. “Julleke, jij deed alles vanuit je hart, je was pure liefde”, las vader Eric, gesteund door een geëmotioneerde mama Kaat. “Je gaf liefde zonder iets terug te verwachten. Je wist als de beste wat belangrijk was in je leven. Je was hulpvaardig, altruïstisch en ging liefdevol om met iedereen. Elke dag had je minstens één projectje om iemand gelukkig te maken.”

In de kathedraal werd ook een pakkend filmpje afgespeeld waarin de vriendinnen van Julie Van Espen haar eren. De UAntwerpen heeft de hommage intussen gedeeld op YouTube:

Lotgenoten van seksueel geweld

Dat Julie mensen nog altijd samenbrengt, vertelt ook Ayke Gubbels. Zij startte ‘Punt.vzw’. De Antwerpse vzw zet zich in voor een betere ondersteuning van slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag. De vzw kreeg een boost na de mars tegen seksueel geweld in Antwerpen. In de nasleep van de moord op Julie liepen op 12 mei 15.000 mensen mee. “Ik spreek van en voor alle lotgenoten van seksueel geweld”, zei Ayke tijdens de dienst. “Julie heb ik niet gekend, maar ik heb haar leren kennen. Ik vind haar verhaal terug in de vele slachtoffers die langzaamaan hun verhaal durven vertellen of erkenning zoeken voor hun verdriet en angst. Julie vertelde ooit aan haar mama dat ze niet zomaar Julie Van Espen wilde zijn, dat ze iets wilde betekenen voor de wereld. Voor ons betekent ze de wereld. Voor veel slachtoffers betekent ze de éérste of de volgende stap in hun proces.”

‘Punt.vzw’  organiseert een maandelijkse praatgroep voor lotgenoten, begeleid door twee professionals. Daarnaast is er een praatgroep  voor familie en vrienden van slachtoffers. “Maandelijks organiseren we ook gratis lezingen en workshops rond het onderwerp van van seksueel geweld, workshops rond grenzen en communicatie voor bedrijven en scholen. We hebben verschillende ervaringsdeskundigen als sprekers beschikbaar. Ook voor hulpverlening kunnen slachtoffers bij ons terecht.”

Verdwijning

Julie Van Espen verdween op 4 mei toen ze met de fiets onderweg was van haar woonplaats Schilde naar Antwerpen, waar ze met vriendinnen had afgesproken. Twee dagen later werd haar lichaam tijdens een zoekactie gevonden in het Albertkanaal. Diezelfde dag werd Steve Bakelmans geïdentificeerd als verdachte en opgepakt. De man, die al eens voor verkrachting was veroordeeld en op vrije voeten was in afwachting van een tweede verkrachtingszaak waarin hij moest voorkomen, zou de studente willen hebben verkrachten onder de Gabriël Theunisbrug en haar hebben gedood toen ze zich daar hevig tegen verzette. Julie werd 23 jaar.

Een foto van Julie Van Espen tijdens de wake onder de Theunisbrug aan het Sportpaleis, de plek waar ze werd vermoord.Beeld Jan Aelberts
Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, de kathedraal van Antwerpen.Beeld Jan Aelberts