Deze kleine details hebben terroristen Abaaoud en Abrini verraden

Het zijn de oranje sportschoenen van terrorist Abdelhamid Abaaoud die de politie na de aanslagen in Parijs naar zijn onderduikadres geleid hebben. Mohamed Abrini werd dan weer ontmaskerd door zijn polshorloge, dat hij altijd aan zijn rechterpols droeg.

yb

Een attente kroongetuige die een opvallend detail in de outfit van Abdelhamid Abaaoud was opgevallen, heeft de politie op het spoor gezet van het brein achter de aanslagen van Parijs. Abaaouds nicht Hasna Aït Boulahcen kon daags na het bloedbad van 13 november 2015 een vriendin en haar man met een smoesje overtuigen om haar naar de plaats te brengen waar Abaaoud zich schuilhield.

De kroongetuige hoorde hem apetrots de verantwoordelijkheid opeisen voor de aanslagen. Van zijn nicht hoorde zij zelfs over de plannen van Abaaoud voor nieuwe aanslagen, onder meer in de Parijse zakenwijk La Défénse. Aangezien de nicht van Abaaoud daar niet mee naar de politie wilde stappen, deed de kroongetuige dat zelf. “Toen ik over Abaaoud sprak, stuurden ze mij wandelen. Die zit in Syrië, beweerde de politie.

Pas op 16 november werd ik tijdens een verhoor au sérieux genomen, toen ik vermeldde dat hij knaloranje sneakers aanhad. Want blijkbaar was hij de avond van de aanslagen in de Parijse metro gefilmd, met diezelfde sportschoenen. Plots kwamen de inlichtingendiensten eraan te pas. Ik vertelde hen dat de nicht van Abaaoud op zoek was naar een nieuwe schuiladres voor haar neef. Ze smeekten mij om dat adres bij de nicht van Abaaoud te weten te komen.” Daar slaagde de getuige ook in. En dat leidde tot de uitschakeling van Abaaoud tijdens een hevig vuurgevecht met de politie.

Ook Mohamed Abrini, de enige terrorist die de aanslag op Zaventem overleefde, werd verraden door een detail: zijn sporthorloge, dat hij altijd aan de rechterpols droeg. Het uurwerk was een eerste keer gezien op de bewakingsbeelden die Abrini samen met Salah Abdeslam tonen in een Frans tankstation. Toen ‘de man met het hoedje’ na de dubbele ontploffing op de luchthaven zijn jas tijdens zijn vlucht in een vuilnisbak gooide, werd hij opnieuw gefilmd. Hij droeg een identiek horloge als dat van Abrini, ook aan de rechterpols. Toen wisten de speurders naar wie ze op zoek waren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen