Congolees met 4,8 kilo heroïne in teenslippers vrijgesproken op basis van twijfel

© Shutterstock

Een 61-jarige Congolees die betrapt was met 4,8 kilogram heroïne in zijn bagage, is maandag door de Brusselse correctionele rechtbank vrijgesproken. De man beweerde dat hij niets van de drugs wist en volgens de rechtbank was er inderdaad onvoldoende bewijs dat hij bewust de drugs had gesmokkeld.

jvh

De Congolees was op 17 maart geland op de luchthaven Brussels Airport, na een vlucht die vertrokken was uit Burundi en een tussenstop had gemaakt in Ethiopië. In zijn reiskoffer zaten een groot aantal teenslippers, die de aandacht van de douane trokken. Die bekeek de slippers van naderbij en ontdekte dat in de zolen heroïne verstopt zat. In totaal ging het om 4,8 kilo heroïne, met een straatwaarde van 150.000 euro.

Het parket eiste een celstraf van 36 maanden tegen de man, die onschuldig pleitte. Naar eigen zeggen had hij de slippers ter goeder trouw aangekocht op een markt in Burundi, in de hoop ze met winst te kunnen doorverkopen in België.

“Geen enkel bewijs”

“Het ging om slippers die eerder door de Burundese douane in beslag waren genomen omdat de invoerder de douanerechten niet kon betalen”, pleitte de advocaat van de zestiger. “Er is geen enkel bewijs dat mijn cliënt op de hoogte was van de aanwezigheid van de drugs of deel uitmaakt van een drugsbende.”

“De verklaring van de verdachte is niet onmogelijk en wordt ook niet ontkracht door enig bewijselement”, oordeelde de rechtbank. “Er is ook geen enkel verder onderzoek gedaan om die verklaring te toetsen.” De zestiger werd daarom vrijgesproken. Het parket kan wel nog in beroep gaan tegen het vonnis.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen