Direct naar artikelinhoud
Zaak-Verhulst

Forum der Joodse Organisaties laat strafklacht tegen Dimitri Verhulst wegens column in ‘De Morgen’ vallen

Dimitri Verhulst.Beeld Tim Dirven

Het Forum der Joodse Organisaties ziet af van een strafklacht tegen schrijver en columnist Dimitri Verhulst, zo meldt de organisatie in een persbericht. Een column van Verhulst in deze krant was aanleiding tot de klacht. ‘Er is geen beloofde land. Er is gestolen land’, schreef Verhulst.

“In de column van 27 juli beledigde Verhulst op antisemitische wijze het Joodse volk”, vindt het Forum. “Verhulst zaait in die column haat met onvervalst, rabiaat antisemitisme”, vond woordvoerder en journalist Hans Knoop.

In een zaterdag in deze krant gepubliceerd debat tussen Verhulst en Knoop zegt de schrijver aan het eind van het drie uur durend debat dat het hem spijt ‘dat hij mensen pijn doet’. “Ik blijf inhoudelijk achter mijn column staan, maar betreur het als mensen zich gekwetst voelen. Ik had helderder het begrip Israëli's van Joden kunnen onderscheiden”, zegt Verhulst. 

Lees nu

De column van Dimitri Verhulst: ‘Er is geen beloofde land. Er is gestolen land’

‘U brandt een hakenkruis in mijn voorhoofd’ versus ‘U noemt mijn hele volk abject’: Dimitri Verhulst en Hans Knoop

Met die woorden dient voor het FJO de zaak als afgedaan te worden beschouwd, volgens de mededeling.

Het FJO zal echter “niet schromen in mogelijk toekomstige casussen van onverbloemd antisemitisme alsnog een oordeel aan de strafrechter te vragen en blijft het betreuren dat een serieuze krant als De Morgen toegankelijk bleek voor een antisemitische column”.