Politie doekt grootschalige handel in illegale wapens in West-Vlaanderen op: 11 huiszoekingen, 7 arrestaties, 480 verboden vuurwapens in beslag genomen

De gerechtelijke politie en het parket van West-Vlaanderen hebben een grootschalige handel in illegale wapens opgedoekt. Bij 11 huiszoekingen de afgelopen maanden werden 480 verboden of vergunningsplichtige vuurwapens in beslag genomen, 7 personen werden gearresteerd.

jvh, tlg

Het onderzoek van het West-Vlaamse parket loopt al sinds midden 2018, toen het “informatie betreffende het bestaan van een mogelijke illegale handel in vergunningsplichtige en verboden vuurwapens” in bezit kreeg. Het onderzoek - in samenwerking met de lokale politiezones Riho en Vlas en de gerechtelijke politie van Oost-Vlaanderen en Antwerpen - leidde de afgelopen maanden tot 11 huiszoekingen in Wingene, Roeselare, Zedelgem, Knokke-Heist, Evergem, Aalter, Brugge, Gistel en Tielen.

Daarbij werden 7 personen gearresteerd, waarvan er twee een tijdlang in voorlopige hechtenis bleven en één persoon vrijgelaten werd onder voorwaarden. De verdachten riskeren tot tien jaar cel voor het lidmaatschap van een criminele organisatie. Op illegale wapenhandel staat een maximumstraf van vijf jaar. Het zevental bleek al vrij lang bezig met de handel.

480 wapens in beslag genomen

In totaal werden 480 verboden of vergunningsplichtige vuurwapens in beslag genomen. Dan gaat het zowel om volautomatische machinepistolen, halfautomatische wapens, revolvers, pistolen als grendelgeweren. Bovendien werden ook nog een tiental granaten, 500 reserveladers, grote hoeveelheden afgewerkte munitie, en preparaten om munitie aan te maken in beslag genomen, meldt het parket.

Naast wapens zijn er ook tienduizenden euro’s in beslag genomen, afkomstig van de handel. De verzameling bevat zowel nieuwere wapens als verzamelstukken uit de Tweede Wereldoorlog. Sommige stukken hebben een waarde van bijna 4.000 euro.

“Wapens werden aan iedereen doorverkocht”

Niet alle aangetroffen wapens waren bestemd voor het criminele milieu, maar werden onderling doorverkocht naar amateurs en niet-vergunde verzamelaars. “In eerste instantie leken het inderdaad verzamelaars, maar toch werden de wapens aan iedereen doorverkocht en dat kan gevaarlijk zijn. Ook werden oude wapens die niet meer in gebruik waren toch nog schietklaar gemaakt en dat is wel bezwarend”, zegt procureur Filiep Jodts.

“Het blijkt toch nodig dat er nog steeds onderzoeken worden gevoerd naar illegale wapenhandel. Ondanks de voorbije amnestieperiodes vinden we nog steeds grote aantallen illegale wapens. Het zijn misschien vooral oude wapens, maar ze kunnen zeker gebruikt worden in het criminele milieu of zelfs in conflictgebieden”, vertelt Kurt Desoete van de gerechtelijke federale politie.

Na het onderzoek zullen de wapens worden verbeurdverklaard en vernietigd.

© tlg

© tlg

© tlg

© tlg

© tlg

© tlg

© tlg

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen