© AFP

Cazeneuve wordt nieuwe Franse premier

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve is dinsdag benoemd tot eerste minister door president François Hollande. Dat heeft het Elysée laten weten. Cazeneuve volgt Manuel Valls op die maandag zijn kandidatuur voor de presidentsverkiezingen van 2017 aankondigde en ontslag nam als premier.

De 53-jarige Cazeneuve, net zoals Valls lid van de PS, moet de komende uren nu een nieuwe regering vormen, die de lopende zaken op zich zal nemen tot de presidentsverkiezingen van april-mei 2017. Hij was sinds tweeënhalf jaar binnenlandminister en stond bijzonder in de schijnwerpers door de terreuraanslagen in Frankrijk. Cazeneuve staat voor de harde lijn tegen plegers van gewelddaden en terroristen.

Cazeneuve was vroeger al minister van Europese Zaken (2012-2013) en minister van Begroting (2013-2014). Hij volgde al eens Valls op, toen die laatste de post van minister van Binnenlandse Zaken opgaf om premier te worden.

Het socialistische parlementslid Bruno Le Roux is intussen benoemd tot nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, zo heeft het Elysée laten weten.

Valls kondigde maandagavond zijn kandidatuur voor de presidentsverkiezingen aan. Hij neemt eind januari deel aan de voorverkiezing van de Parti Socialiste. De kandidatuur van de 54-jarige Valls kwam niet onverwacht nadat de bijzonder onpopulaire president François Hollande vorige week had aangekondigd geen kandidaat meer te zijn voor een tweede ambtstermijn. Valls wacht de zware taak het hopeloos verdeelde linkse kamp in Frankrijk te verenigen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER