OPROEP. Belgen vast in Ecuador nadat gewelddadige protesten uit de hand lopen

Ecuador blijft in de greep van gewelddadige protesten, nadat de regering vorige week de subsidies op brandstof afschafte. President Moreno ontvluchtte de hoofdstad Quito al, en verhuisde met zijn regering naar een kuststad. Intussen zitten ook enkele Belgen vast in het Zuid-Amerikaanse land.

jvh

OPROEP. Ben jij in Ecuador of ken jij een Limburger die daar is? Laat het ons weten via hier@reageren.be. Vergeet niet jouw naam en gsm-nummer te vermelden.

Het is al sinds donderdag zeer onrustig in Ecuador: massale stakingen en gewelddadige protesten zijn aan de orde dag van de dag, nadat de regering in ruil voor een lening van het IMF besparingen moest doorvoeren. Met name het afschaffen van de veertig jaar oude brandstofsubsidies, waardoor de brandstofprijzen enorm snel gestegen zijn.

© REUTERS

Het protest daartegen is hevig: dinsdag bezetten duizenden inheemse inwoners en andere demonstranten nog het centrum van Quito, zij slaagden er ook in om voor korte tijd het parlement binnen te dringen. In totaal werden volgens de autoriteiten al ongeveer 570 mensen opgepakt. De meesten van hen werden inmiddels weer vrijgelaten, hier en daar circuleren ook berichten over gewonden. Voor woensdag staat er opnieuw een grote manifestatie in de hoofdstad gepland.

Regering op de vlucht en avondklok

Zo hevig is het protest dat de regering de noodtoestand heeft uitgeroepen voor zestig dagen, en de regeringszetel tijdelijk verplaatst heeft naar de kuststad Guayaquil. President Lenin Moreno voerde ook een avondklok in rond “strategische” plaatsen en gebouwen. “Het zal niet toegelaten zijn om zich van maandag tot zondag van 20 uur ’s avonds tot 5 uur ’s ochtends in de buurt van strategische gebouwen en plaatsen te begeven zoals gebouwen waarin overheidsactiviteiten plaatsvinden”, klinkt het. De avondklok blijft van kracht zolang de noodtoestand geldt. De autoriteiten en nationale politie zullen toezien op het naleven van de maatregel om de openbare orde te handhaven, luidde het voorts.

© REUTERS

De regering heeft intussen beloofd dat ze met de inheemse inwoners (die zich niet bezondigen aan geweld) zal praten, maar maakte tegelijk duidelijk dat ze niet wil terugkomen op haar beslissing om de subsidies af te schaffen. Om de stijging van de brandstofprijzen voor een deel te compenseren, bood president Moreno wel onder andere aan om het openbaar vervoer te subsidiëren.

Voorganger verdedigt zich vanuit België

Moreno beschuldigde maandag overigens zijn voorganger Rafael Correa en de Venezolaanse leider Nicolas Maduro ervan dat ze in zijn land onrust willen stoken. Correa, die momenteel in België verblijft, heeft die aantijgingen al weerlegd in een video op Twitter. Hij verwijt Moreno een dictator te zijn die zijn tegenstanders brutaal onderdrukt. Moreno was in het verleden nog de vicepresident van Correa, maar distantieerde zich later van zijn voorganger en betichtte hem van corruptie.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Belgen vast

Ook Belgen blijken getroffen door de protesten. Zoals Olivier Goffin, die al vijf dagen vastzit in Riobamba, een stad zo’n 200 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Quito. “Alle wegen worden geblokkeerd door de inheemse bevolking. We hebben twee dagen geleden een poging ondernomen om naar een andere stad te gaan, maar dat bleek na 25 kilometer wandelen volstrekt onmogelijk. De rekken van supermarkten raken leeg, en er lijkt niet meteen een oplossing te komen”, vertelt hij op Radio 1.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft Belgen in Ecuador alvast het advies om weg te blijven van betogingen.

© REUTERS

© REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer