Direct naar artikelinhoud
Nobelprijzen

Winnaars Nobelprijs voor Chemie ‘creëerden een herlaadbare wereld’

Dr. John Goodenough, hier met toenmalig president Obama tijdens de uitreiking van de National Medal of Science, is de oudste laureaat van de Nobelprijs ooit.Beeld AP

De Nobelprijs voor Chemie gaat dit jaar naar drie wetenschappers, de Amerikanen John B. Goodenough en M. Stanley Whittingham en de Japanner Akira Yoshino. Dat heeft de Koninklijke Zweedse Academie voor Wetenschappen (KVA) in Stockholm bekendgemaakt. Ze krijgen de prijs voor de ontwikkeling van lithium-ionbatterijen. 

en

“Ze creëerden een herlaadbare wereld”, motiveert de Academie, die erop wijst dat deze lichte, herlaadbare en krachtige batterijen nu overal gebruikt worden: in gsm’s, laptops en elektrische voertuigen. “Met hun werk hebben de laureaten van de Nobelprijs Chemie dit jaar de basis gelegd voor een draadloze samenleving zonder fossiele brandstof”, klinkt het. “Deze batterijen hebben een revolutie betekend voor onze levens.”

Goran Hansson (midden) maakt de winnaars van de Nobelprijs voor Chemie bekend.Beeld AFP

Goodenough werd in juli 1922 in het Duitse Jena geboren uit Amerikaanse ouders. Met zijn 97 jaar is hij de oudste laureaat van de Nobelprijs ooit.

Aan de Nobelprijs voor Chemie hangt een bedrag van 9 miljoen Zweedse kroon (ongeveer 830.000 euro) vast. De drie laureaten verdelen het prijzengeld onder elkaar. De prijs krijgen ze traditioneel toegekend op 10 december, de dag waarop stichter Alfred Nobel overleed.

Sinds 1901 werd de Nobelprijs Chemie, de prijs die het meest de voorkeur wegdroeg van Nobel, aan 180 verschillende wetenschappers uitgedeeld.