Personeelstekort De Lijn: Antwerpse politiek kibbelt

© Photonews, rr.

De Antwerpse sp.a is niet te spreken over de situatie bij De Lijn Antwerpen. Door een ernstig personeelstekort werd daar even overwogen om de trams op zomerdienstregeling te laten rijden. “Een vreemde redenering: als in een koekjesfabriek het personeel ziek is, zitten er toch ook niet minder koekjes in een pak voor dezelfde prijs?”, zegt Tom Meeuws, voorzitter van sp.a Antwerpen en voormalig directeur van De Lijn Antwerpen. Annick De Ridder van de N-VA stelt dat er wel in mensen geïnvesteerd wordt.

adm

Meeuws stelt dat er bij De Lijn Antwerpen wel nog in infrastructuur wordt geïnvesteerd, maar niet in mensen. “Een aantal projecten die al in de steigers stonden, worden nog uitgevoerd: tramsporen naar het Noorden van de stad bijvoorbeeld”, zegt hij. “Waar wordt dan wel bespaard? Op mensen en op materiaal: dat wordt niet meer onderhouden, oude bussen en trams vallen bijna uit elkaar. Tot grote frustratie van techniekers die met veel jobeer maar zonder materiaal het wagenpark moeten oplappen, en van de chauffeurs die daar elke dag de baan mee op moeten. Langdurige ziekte en grote jobontevredenheid zijn het rechtstreekse gevolg, gekoppeld aan een niet bestaand personeelsbeleid.”

Sp.a vreest dat als de huidige situatie aanhoudt, er binnenkort wel nieuwe tramsporen zullen liggen, maar er geen chauffeurs of reizigers meer zullen zijn om er gebruik van te maken.

“Er wordt wel geïnvesteerd in mensen”

Structureel snoeien in het aanbod van De Lijn in Antwerpen is niet aan de orde en het bestaan van 400 openstaande vacatures wijst er net op dat er niet alleen in infrastructuur maar ook in mensen wordt geïnvesteerd. Dat zegt Vlaams parlementslid Annick De Ridder (N-VA) in een reactie op het gelekte interne document van De Lijn Antwerpen waarin geopperd werd om de trams in Antwerpen tijdelijk volgens zomerdienstregeling te laten rijden omwille van een personeelstekort.

De Ridder zegt de gelekte info te betreuren, met name omdat het gelekte voorstel nooit echt ernstig overwogen is geweest. “De gretigheid waarmee sommige partijen hier nu opspringen, laat uitschijnen dat ze eigenlijk willen dat deze situatie realiteit zou worden”, zegt ze. “Maar dat zal niet gebeuren. De Lijn geeft aan dat de werkdruk hoog is en het soms moeilijk is om het rooster vol te krijgen maar er wordt zeker niet structureel gesnoeid in het aanbod en men is op zoek naar 400 medewerkers. Daar zitten ook heel wat functies voor laaggeschoolde jongeren bij, dus bij deze een oproep: allen daarheen!”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen