De twaalf beschuldigden in de rechtszaal bij een zitting eerder dit jaar. Op de voorste rij vlnr. de voormalige regionale ministers  Joaquim Forn, Raul Romeva en Oriol Junqueras.
Volledig scherm
De twaalf beschuldigden in de rechtszaal bij een zitting eerder dit jaar. Op de voorste rij vlnr. de voormalige regionale ministers Joaquim Forn, Raul Romeva en Oriol Junqueras. © AFP

“Catalaanse politici krijgen maandag tot 15 jaar cel”

Het Spaanse Hooggerechtshof zal de twaalf separatistische leiders maandag zware celstraffen tot 15 jaar opleggen voor hun rol in het onafhankelijkheidsreferendum van 2017. De zwaarste beschuldiging van rebellie, die tot 25 jaar cel kon opleveren, zou evenwel niet weerhouden worden. Dat zegt een bron binnen het hof aan Reuters. 

29 reacties

  • Gerd Peeters

    5 jaar geleden
    Dat noemen ze ook democratie. Arme Spanjaarden.
  • frans pol

    5 jaar geleden
    Fons Casteels. Leer eerst iets over Spanje voor je zulke dwaze opmerkingen heeft. In 1982 is een nieuwe grondwet gestemd met 98% door al de Spanjaarden dat Spanje niet kan gewijzigd worden door een regio, zoals Catalonië is. De Catalanen hebben die ook aanvaard. Dus hetgeen ze nu vragen ( de onafhankelijkheid) moet gestemd worden niet door de Catalanen maar door al de Spanjaarden als ze dat willen. Daarom hetgeen zij doen is onwettelijk. Daarom zijn ze gestraft geweest.
  • Paul Vanmaldeghem

    5 jaar geleden
    Dat in Europa anno 2019 mensen worden veroordeeld op basis van een grondwet daterend uit de tijd van dictator Franco lokt geen enkele kritiek uit. Klinkt zeer hypocriet als je ziet waar anders Europa zich allemaal mee bemoeit. Maar hypocrisie lijkt tegenwoordig de norm te zijn in onze samenleving, dus iedereen doet maar rustig "zijn" ding verder. Schandalig gewoon.
  • Fons Casteels

    5 jaar geleden
    "Een interne Spaanse aangelegenheid?". Komaan zeg. Als Polen de pensioenleeftijd voor rechters verlaagt, dan moeit de EU zich daar wél mee. Als Hongarije haar buitengrenzen beter beveiligt, dan moeit de EU zich daar wél mee. Maar als de Spaanse regering, in 2019, politieke tegenstanders in de cel laat gooien door laffe rechters, dan zwijgt de EU. En inderdaad: waar is het protest van Amnesty International en andere moraalridders genre David Reybrouck?
  • Wim Peeters

    5 jaar geleden
    @Geert Landsman Heeft de bevolking van Servië ook mee mogen beslissen om Kosovo onafhankelijk te maken? Nee, dat heeft dat land zelf beslist. Catalonië was niet altijd deel van Spanje en was een Koninkrijk op zich in de middeleeuwen maar is sinds 1939 in de greep van Spanje.