400 miljard dollar aan eten gaat jaarlijks verloren nog voor het in de supermarkt belandt
Wereldwijd gaat elk jaar zowat 400 miljard dollar (363 miljard euro) aan eten verloren nog voor het in de supermarkt belandt. Dat blijkt uit een rapport van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). De organisatie vraagt maatregelen om dat cijfer naar beneden te halen en de landbouw- en voedselindustrie duurzamer te maken.
Ongeveer 14 procent van het geproduceerde voedsel gaat elk jaar verloren, met Zuid-Azië, Noord-Amerika en Europa als de slechtste leerlingen van de klas. Ter illustratie: in Nieuw-Zeeland en Australië gaat 5,8 procent van het voedsel verloren, in Centraal- en Zuid-Azië bijna 21 procent. Kwetsbaar voedsel zoals groenten en fruit gaat logischerwijs vaker verloren (22 procent) dan bijvoorbeeld granen en peulvruchten (9 procent).
Opslag
"We hebben geconstateerd dat de verliezen het grootste zijn bij de producenten, waar het oogsten en slachten plaatsvindt", zegt hoofd statistiek van FAO, Carola Fabi. "Er is bijvoorbeeld een groot probleem met de opslaginfrastructuur in de boerderijen.” Ze verwijst daarbij naar landen waar traditionele methoden worden gebruikt om voedsel te stockeren, waardoor het blootgesteld wordt aan micro-organismen, insecten en knaagdieren.
Eenvoudige ingrepen zoals het vervangen van houten silo's door metalen tonnen, en het gebruik van zakken die behandeld zijn met insecticiden, zouden de verliezen al aanzienlijk kunnen verminderen, aldus Fabi. "Landbouwers hebben echter niet altijd de middelen om toegang te krijgen tot deze technieken. In die gevallen is overheidssteun nodig.”
Verminderen
Het rapport van de FAO is gebaseerd op de meest recente cijfers, die dateren van 2016. Om het probleem volledig de wereld uit te helpen, zijn meer gedetailleerde data over de bevoorradingsketen nodig, aldus het rapport. De Verenigde Naties willen, in het kader van het duurzame ontwikkelingsprogramma, tegen 2030 de voedselverspilling per persoon met de helft verminderen en het voedselverlies in de productieketen terugdringen.
"Voedselverlies zet onnodig veel druk op het milieu en de grondstoffen die gebruikt werden om het voedsel te produceren", zegt directeur-generaal van FAO, Qu Dongyu. "Het betekent in essentie dat grondstoffen werden verspild en zonder reden vervuiling werd gecreëerd en broeikasgassen werden uitgestoten.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Plaatselijk hevig onweer op komst. Waarom is het zo gevaarlijk en wat doe je beter niet? Meteoroloog: “Denk niet dat je veilig bent omdat regen uitblijft”
-
OPROEP. HLN zoekt mensen die zichzelf een ‘medisch wonder’ kunnen noemen
Kreeg je een slechte prognose, maar kwam je er tegen de verwachtingen in toch nog door? Heb je een zeldzame aandoening en ben je gered door een medische ingreep? HLN zoekt mensen die daarover willen getuigen. -
VN waarschuwt voor globale voedselcrisis door klimaatverandering: “Eetgewoonten aanpassen”
Als de gemiddelde temperatuur op aarde met twee graden Celsius zou toenemen, dan schat een nieuw VN-rapport het risico op problemen voor de voedselvoorziening “erg hoog” in. Er zouden nog eens minstens 100 miljoen mensen die honger lijden bijkomen. Tegelijkertijd tikt de klok voor de mensheid om nog tijdig in te grijpen. Er dreigt al een wereldwijd voedseltekort tegen 2050. We kunnen maar beter onze eetgewoonten aanpassen en minder vlees eten. -
-
Spaargids.be
Zo spaar je jaarlijks ruim 1.000 euro uit dankzij één aanpassing in je werkroutine
-
Drie vrouwen besmet met hiv na vampier-gezichtsbehandeling
Bij drie vrouwen die een ‘vampire facial’ of vampier-gezichtsbehandeling ondergingen, is hiv vastgesteld, het virus dat verantwoordelijk is voor aids. Ze lieten zich behandelen in een medisch kuuroord in de Verenigde Staten. Een vampire facial is een manier om de huid te verjongen met behulp van eigen bloed. -
Albert Heijn gaat korting geven op basis van de voorraad en... het weer
De Nederlandse supermarktketen Albert Heijn test vanaf nu een computergestuurd systeem van “dynamische prijsverlagingen”, om voedselverspilling tegen te gaan. Hoe korter de houdbaarheid, hoe groter de korting. Het algoritme houdt evenwel niet alleen rekening met de houdbaarheidsdatum van een product, maar ook met het weer, de voorraad, het verkoopverloop en aanbiedingen. -
PREMIUM
Elk jaar gaat 907.000 ton voeding verloren in Vlaanderen: “Wat weinig kost, gooien we makkelijk weg”
-
Livios
Last van de tuinomheining van je buren? Dit zijn de regels omtrent vergunning, plaatsing en onderhoud
-
Independer
Alarmsysteem in je woning? Vraag dan korting aan je verzekeraar
Weinig mensen die het weten, maar een alarmsysteem installeren verhoogt niet alleen je veiligheid. Je krijgt er ook korting mee op je brandverzekering. Independer.be legt uit hoe de vork in de steel zit voor zowel eigenaars als huurders. -
PREMIUM
Zitten in zetels van zeewier: zo gaan we wonen in 2050
Steeds meer interieurmerken zullen hele buurten ontwerpen en inrichten. Urban farming breidt zich uit naar onze woonkamers. En in 2050 zullen we allemaal in zetels van zeewier of paddenstoelen zitten. Welkom in onze woontoekomst! -
Duizend vrouwen gezocht die vagina ter beschikking willen stellen van wetenschap
10 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerAn Vanden Bossche
Marco Maerten
Rene Dannau
Marcel van Alderweireldt
Emi Hergersberg