Direct naar artikelinhoud
Nederland

Politie bevestigt: vader leefde met vijf kinderen in afzondering, klusjesman opgepakt

De politie doet onderzoek bij het huis waar de vader met de kinderen werden aangetroffenBeeld Harm Meter

In een afgelegen boerderij in het Drentse Ruinerwold in Nederland is een vader met vijf kinderen ontdekt, die al jaren in een kleine ruimte in afzondering woonden. Zij zouden wachten op ‘het einde der tijden’. De huurder van het pand, een man van 58, is aangehouden.

en

De oudste zoon, een man van 25 jaar, verdween maandag uit de boerderij en meldde zich bij een kroeg in Ruinerwold. Dat meldt een bron aan RTV Drenthe. De man was helemaal verward, waarna de politie is gebeld. De café-uitbater kreeg naar eigen zeggen een “niet pluis-gevoel”. De man zag er onverzorgd uit, had een vies baardje en lang vies haar, en liep in “jarentachtigkleding”. Hij zag de man anderhalve week geleden voor het eerst. “Hij bestelde vijf biertjes en dronk die zelf op.”

De politie heeft de boerderij doorzocht en ontdekte achter een kast in de woonkamer een trap naar de kelder. Daar ‘woonden’ de vader en de vijf andere kinderen. De vader bleek enkele jaren geleden een herseninfarct te hebben gehad en lag in bed.

Het gezin, de kinderen zijn tussen de 18 en 25 jaar, had geen contact met de buitenwereld en leefde volledig zelfvoorzienend. Zij hadden een groentetuin en een geit en hielden zich daarmee in leven. De buren kenden het gezin niet. Volgens een buurman woonde er een man alleen en had hij de hele boerderij dichtgetimmerd. De kinderen zouden geen idee hebben dat er ook nog andere mensen op de wereld bestonden.

Lees ook: Ongeloof over gezin in kelder: ‘Een hennepplantage, dacht ik. Maar dit?’

Alle scenario’s open

De politie heeft de huurder van het pand, een 58-jarige man die niet meewerkte aan het onderzoek, aangehouden. “We weten nog niet wat zijn relatie met de overige personen is”, zegt de politie. “Dit maakt deel uit van ons onderzoek. Hij is opgesloten voor verhoor en zit nog vast.”

De Nederlandse krant AD meldt dinsdagavond dat het om een klusjesman gaat die bijna dagelijks te vinden was in een werkplaats in buurgemeente Meppel. De boerderij bevindt zich op een kwartiertje rijden van Meppel. Een timmerman die zijn atelier naast dat van de man heeft, zegt niets te weten over het privéleven van de man, behalve dat hij in Oostenrijk geboren was.

De gezinsleden hebben zelf aangegeven meerderjarig te zijn. De politie zoekt dit nog uit. Ze zijn onderzocht door een arts. Agenten hadden het gezin aangetroffen in een kleine ruimte van de woning. “Het is onduidelijk of zij daar vrijwillig verbleven”, aldus de politie. Mogelijk leefden ze sinds 2010 in het huis. Volgens burgemeester Roger de Groot bestond het aangetroffen gezin uit “kinderen tussen de 18 en 25 jaar en de oudere man”. De moeder zou al zijn overleden voordat het gezin negen jaar geleden zijn intrek nam in het pand.

De Groot sprak van “provisorisch ingerichte woonruimtes waarin het gezin een teruggetrokken bestaan leidde”. Een aantal van de kinderen stond niet ingeschreven bij de burgerlijke stand, wat kan verklaren dat ze onder de radar van bijvoorbeeld de zorginstanties zijn gebleven.

De gezinsleden zijn ondergebracht op een veilige plek, zei de burgemeester, die benadrukte dat hun behoefte aan rust wordt gerespecteerd.De politie doet onderzoek en houdt alle scenario’s open over wat er zich in de woning heeft afgespeeld. Voor de zes is inmiddels “zorg en aandacht”, aldus de politie.

Twitter bericht wordt geladen...

Ruinerwold is een dorp van ongeveer 4.000 inwoners in het zuidwesten van Drenthe. Het gezin woonde een eindje buiten het dorp, in het gehucht Berghuizen. Daar wonen nog geen 200 mensen. Het gezin woonde op een boerderij die een eindje van de weg af ligt. Er loopt een bruggetje naartoe. De boerderij is alleen via een onverharde weg te bereiken. De omgeving van de boerderij is afgesloten door de politie. Van een afstand oogt het erf rommelig. Op het erf is een enorme groentetuin en staan veel schuurtjes. Er staan veel bomen op het terrein.

‘Ontzet door het nieuws’

Buren zijn ontzet door het nieuws. “Ik sta te trillen op mijn benen”, zegt de achterbuurman van de boerderij waar het gezin gevonden werd. “Ik zag daar altijd maar één man. Die was er iedere dag. Maar van kinderen weet ik niets.”

Een medewerker van christelijke basisschool De Arendsvleugel geeft aan dat er in het dorp niets bekend is over het gezin. “We weten niets van een gezin dat zich aan de leerplicht heeft onttrokken of plots verdwenen is. Wij zijn ook aan het speculeren natuurlijk. Als de jongste 16 is, en ze zijn al jaren geleden verdwenen, dan moeten ze destijds kinderen in de basisschoolleeftijd hebben gehad.”

De kerk van RuinerwoldBeeld Wiki