Direct naar artikelinhoud
Heusden-Zolder

Autobestuurder rijdt in één klap 19 everzwijnen dood in Heusden-Zolder

Negentien everzwijnen werden bij de klap gedood.Beeld Toon Royackers

Negentien everzwijnen zijn in de nacht van dinsdag op woensdag in Heusden-Zolder dood gebleven bij een aanrijding met een voertuig. In totaal wilden veertig everzwijnen de rijweg oversteken. 

en

Enkele andere bestuurders hadden de enorme groep everzwijnen ’s avonds en ’s nachts al opgemerkt in de omgeving van Stokrooie (Hasselt) en Heusden-Zolder. De dieren bleven lange tijd door de drukke straten van Bolderberg (Heusden-Zolder) rondzwerven, tot het rond 1 uur tot een harde aanrijding kwam met een auto in de Sint-Jobstraat.

Twee voertuigen hielden halt, maar een derde wagen, die uit de tegenoverliggende rijrichting kwam, kon een aanrijding niet vermijden. De materiële schade aan het voertuig was groot. De bestuurder uit Hasselt bleef ongedeerd. 

“Ik heb totaal niets gezien”, reageert de autobestuurder aan Het Laatste Nieuws. “In een keer was er die harde klap en vervolgens wat geknor rond mijn auto. Had ik een kleine wagen gehad, dan had ik het waarschijnlijk niet kunnen navertellen. Die grote terreinwagen is mijn redding geweest.”

Negentien everzwijnen – enkele volwassenen en verschillende biggetjes – overleefden de klap niet. De andere beesten snelden na de aanrijding de aanpalende bossen in. Enkele aangereden dieren moesten ter plaatse worden afgemaakt. 

Medewerkers van het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum van Heusden-Zolder kwamen de aangereden dieren ophalen. “Ze hebben hier weer ontzettend veel geluk gehad”, zegt Rudi Oyen van het opvangcentrum. “We worden steeds vaker opgeroepen voor dit soort ongevallen. Meestal gaat het om één of hoogstens een paar zwijnen die zijn aangereden. Maar deze keer ging het dus om 19 dieren in één klap. Een triest record, maar ik ben er zeker van dat het binnenkort alweer zal sneuvelen. Het aantal everzwijnen neemt steeds meer toe en de dieren komen ook steeds dichter bij de bebouwing. Dan krijg je dit soort toestanden.”

Ook de brandweer werd opgeroepen om de kadavers te helpen opruimen en de rijweg weer te reinigen.