Rekenhof ziet drie risicofactoren in federale begroting

Het Rekenhof stipt drie risicofactoren aan in de federale begroting. Die situeren zich op het niveau van de ontvangsten uit nieuwe maatregelen, binnen de sociale zekerheid en bij de primaire uitgaven op lange termijn. Dat heeft raadsheer Rudi Moens van het Rekenhof vandaag verklaard in de bevoegde Kamercommissie. Ook Commissievoorzitter Eric Van Rompuy had het over een "high risk begroting".
Eric Van Rompuy eind november bij de voorstelling van het Boek van het Rekenhof.

De commissie Financiën en Begroting bespreekt momenteel de ontwerpbegroting van de regering-Michel voor 2017. Vandaag kwamen vertegenwoordigers langs van het Rekenhof, de waakhond van de begroting, om hun inschatting over het huiswerk van de regering te geven. De belangrijkste conclusies raakten gisteren al bekend.

Commissievoorzitter Eric Van Rompuy polste daarbij naar het oordeel van het Rekenhof over de inschatting die de Europese Commissie heeft gemaakt over de budgettaire werkzaamheden van de ploeg-Michel. Zoals bekend bestaat het risico dat ons land binnenkort opnieuw op het Europese strafbankje belandt.

"Wij zitten in een relatieve luxepositie, want wij moeten geen cijfers vooropstellen", reageerde raadsheer Moens. Hij merkt daarbij op dat het per definitie moeilijker is inkomsten te ramen dan primaire uitgaven. Toch wees hij erop dat de regering verschillende nieuwe maatregelen heeft genomen waarvan de opbrengsten moeilijk in te schatten zijn, die "budgettair heel belangrijk" zijn.

Moens citeerde de fiscale regularisatie, de doorkijktaks (kaaimantaks), de strijd tegen fiscale fraude en de maatregel rond de vastgoedbeleggingsfondsen. Die maatregelen zijn samen goed voor 1 miljard euro. "Indien ze niet opleveren wat ze moeten opleveren, dan zit je meteen met een groot gat", luidde het.

Wat de primaire uitgaven betreft, leert de ervaring dat die vrij goed onder controle zijn, al is het soms met "helaas misschien draconische maatregelen", aldus Moens. Zo rijdt de regering volgens hem een "goede track record" met de onderbenuttingen.

Wel denkt het Rekenhof dat de primaire uitgaven op langere termijn onder druk zullen komen te staan, door de uitgaven bij Defensie. Hij verwees daarbij naar investeringen die gepland staan en citeerde "honderden miljoenen" euro die moeten worden bijgeteld en waarvan nu de kredieten niet zijn voorzien.

Een derde risico ligt bij de sociale zekerheid. Moens haalde aan dat daar "heel wat middenveld" een rol speelt en dat verschillende maatregelen nog moeten worden vertaald. "Je hebt bijna een glazen bol nodig om nu te zeggen wat die gaan opleveren", zei Moens. Het gaat evenwel om een "heel belangrijke inspanning", die maakt dat daar "vanzelfsprekend een groot risico" ligt.

De uitspraken ontlokten bij Van Rompuy de bemerking dat het om een "high risk" begroting gaat, ook al heeft zijn partij meegewerkt aan de begroting. Die opmerking viel niet in goede aarde bij minister van Begroting Sophie Wilmès (MR). Achteraf zei Wilmés in een reactie dat die inschatting "absoluut niet overeenstemt met de werkelijkheid die het Rekenhof heeft voorgesteld en die een aantal onwaarheden heeft tegengesproken die de oppositie de voorbije uren naar voren heeft gebracht".

Meest gelezen