Direct naar artikelinhoud
CD&V

Ook Raf Terwingen kandidaat-voorzitter CD&V: ‘Leden moeten niet basis, maar tóp van onze partij zijn’

Raf Terwingen.Beeld BELGA

Na Katrien Partyka en Vincent Van Peteghem is ook Raf Terwingen kandidaat om CD&V-voorzitter te worden. Dat maakt het voormalige Kamerlid en burgemeester van Maasmechelen bekend in een persbericht. Terwingen is al de derde burgemeester die een gooi doet naar het voorzitterschap.

Terwingen trekt naar eigen zeggen de kaart van een grondige “verandering” binnen de partijwerking. Hij wil van CD&V geen one-issuepartij maken, maar wegen op alle domeinen.

“We moeten onze partij-piramide letterlijk op zijn kop durven zetten. De kracht én macht moet teruggegeven worden aan de leden. Leden vormen niet langer de basis, maar worden de tóp van onze partij. Ze moeten actiever en directer de koers van de partij kunnen bepalen, die vervolgens door onze mandatarissen wordt uitgedragen”, aldus Terwingen.

Maasmechelen

 Terwingen is een 47-jarige jurist die sinds 2013 burgemeester is van Maasmechelen. Van 2007 tot aan de verkiezingen van mei zetelde hij ook in de Kamer. Van december 2011 tot 2014 was hij er CD&V-fractieleider. In mei van dit jaar raakte hij door het zetelverlies van CD&V in Limburg niet herverkozen.

Het etiket van centrumpartij is volgens Terwingen achterhaald. “Het zorgt ervoor dat we in een permanente spreidstand zitten tussen links en rechts terwijl de laatste verkiezingen aantonen dat dergelijk spectrum niet meer bestaat. Als een extreemrechtse partij de verkiezingen wint met een extreemlinks sociaaleconomisch programma en extreemrechtse standpunten over asiel en migratie, dan is er geen sprake meer van een links-rechts-schaal. Maar wel van centrum waar alle klassieke partijen in crisis samenzitten en de extremen links en rechts ervan.”. De vraag is dus niet of CD&V meer naar links of rechts, maar wel hoe CD&V voor evenwicht kan zorgen in een snel veranderde wereld waar iedereen rechten en plichten heeft.

Tot slot mag de C voor kandidaat-voorzitter niet verstoten worden, maar moet die integendeel geaccentueerd worden. “Wij zijn de enigen die het levensbeschouwelijke in de kern van haar gedachtegoed draagt. En dat is een opportuniteit want in onzekere tijden zoeken mensen naar zingeving in hun bestaan”, aldus Terwingen.