Direct naar artikelinhoud
Mexico

Vuurgevecht in Mexico: politie laat zoon van drugsbaron El Chapo noodgedwongen gaan

Diverse voertuigen gingen in vlammen op.Beeld EPA

Ovidio Guzmán, een van de zonen van de bekende drugsbaron El Chapo, is dan toch niet gearresteerd door de Mexicaanse politie. De autoriteiten hadden eerder bekend gemaakt dat de politie Guzmán had opgepakt in Culiacán. De operatie werd echter opgeschort nadat de politie werd belaagd door bendeleden van het Sinaloakartel. Guzmán wordt naar alle waarschijnlijkheid aangeklaagd voor het vervoeren van cocaïne, marihuana en amfetaminen.

, en

Minister van Veiligheid Alfonso Durazo zei dat een patrouille onder vuur werd genomen vanuit een huis. Toen de politie erin slaagde het huis binnen te dringen, troffen ze vier mannen aan, onder wie Ovidio Guzmán. Er ontstond een golf van geweld en chaos in Culiacán. Gemaskerde mannen, vermoedelijk handlangers uit het kartel van Guzmán, wierpen brandende barricades op en raakten in hevige vuurgevechten verwikkeld met de Mexicaanse politie. 

De patrouille besliste om zich terug te trekken uit veiligheidsoverwegingen, zo bericht Reuters. “Men heeft zich teruggetrokken uit het huis zonder Guzman om levens te sparen en om nog meer geweld in de stad te vermijden”, zei Durazo. 

Verspreid over de stad lagen slachtoffers op straat, sommigen in plassen bloed. Diverse voertuigen gingen in vlammen op. Tegelijkertijd vond er een uitbraak plaats in een gevangenis en ontsnapten tussen de 20 en 30 gevangenen. De gemeente raadde de bevolking van de stad aan om binnen te blijven totdat de orde was hersteld.

Mexicaanse staatspolitie in de straten van Culiacán.Beeld AFP

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador heeft gezegd dat hij later vandaag een verklaring zou afleggen over de gebeurtenissen. De druk op de president neemt toe. Hij beloofde vorig jaar bij zijn aantreden de vrede te herstellen in het land na jarenlange drugsoorlogen. Het aantal doden heeft dit jaar echter een record bereikt, zo bericht Reuters.

De 28-jarige Ovidio Guzmán wordt net als zijn oudere broer Joaquín volgens Mexicaanse media gezocht door de VS vanwege verschillende drugs-gerelateerde criminele activiteiten. Zij zijn twee van de vier kinderen van El Chapo uit diens tweede huwelijk. 

Flirt met Hollywood

Joaquin Guzmán, oftewel El Chapo, kreeg wereldwijde bekendheid na zijn roemruchte ontsnapping vanuit een van Mexico’s best beveiligde gevangenissen. Daarna flirtte hij met Hollywood door een interview te geven aan acteur Sean Penn voor het tijdschrift Rolling Stone, wat hem uiteindelijk duur kwam te staan. Niet lang daarna werd de Mexicaanse drugsbaron opgepakt. Momenteel zit hij een levenslange straf uit in Amerika, nadat hij schuldig werd bevonden aan het runnen van een criminele organisatie, het distribueren van drugs en het witwassen van daardoor verkregen geld.

El Chapo.Beeld REUTERS
Leden van het Sinaloakartel staken onder meer een bus in brand.Beeld REUTERS