78-jarige riskeert ziekenhuisverbod na verkrachting dementerende

Het parket van Leuven wil een zeventiger bannen uit bejaardenhomes en ziekenhuizen. De man wordt ­ervan verdacht een dementerende vrouw te hebben verkracht in een rusthuis.

atb

De kamerdeuren in de afdeling voor dementerende bejaarden in een rusthuis in Tienen blijven normaal ’s avonds open. Toen een verzorgende op 2 september vorig jaar merkte dat de deur van een van de ­bewoners toch gesloten was, ging zij een kijkje nemen. Wat ze toen te zien kreeg, tart alle verbeelding. “Aan de rand van het bed stond de ­beklaagde die de schaamstreek van de dementerende vrouw betastte”, aldus het Leuvense parket. Meteen haalde de verzorgende een collega-verpleger erbij en werd de politie gebeld. F.F. uit Landen werd gearresteerd. Na tussenkomst van een onderzoeksrechter werd de zeventiger onder strikte voorwaarden naar huis gestuurd.

Niet naar cel

Volgens het openbaar ministerie is er sprake van verkrachting, wat de bejaarde man aanvankelijk ook toegaf. Nadien zou de zeventiger de feiten geminimaliseerd hebben. “Mijn cliënt beseft dat het niet kan wat er gebeurd is”, zegt advocaat Nico ­Matthijs. “Wat de voorwaarden ook zullen zijn, mijn cliënt zal er zich naar schikken. Maar ik verzoek de rechtbank hem niet naar de gevangenis te sturen.”

Dat F.F. achter de tralies vliegt, lijkt onwaarschijnlijk. Wel wil het parket de man de toegang ontzeggen tot alle rusthuizen en ziekenhuizen, tenzij hijzelf moet worden opgenomen. Wil de beklaagde de gevorderde achttien maanden cel ontlopen, moet hij mogelijk ook in therapie gaan en elk contact mijden met het slachtoffer.

Voor de echtgenote van de beklaagde is deze zaak een zware dobber. “Ze heeft laten weten dat ze eronderdoor is gegaan, maar ze wil haar echtgenoot wel blijven steunen”, ­aldus meester Matthijs. Vonnis op 3 januari 2017.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen