Direct naar artikelinhoud
BrexitUpdate

Boris Johnson vraagt EU dan toch om brexit uit te stellen

Boris Johnson vraagt EU dan toch om brexit uit te stellen
Beeld AFP

EU-president Donald Tusk heeft de verwachte brief uit Londen ontvangen van Boris Johnson, waarin de Britse premier uitstel van de brexit vraagt. Dat laat hij in een tweet weten. Volgens bronnen binnen de Britse regering heeft Johnson de brief niet persoonlijk ondertekend.

en

Er zouden ook twee andere documenten aan de brief zijn toegevoegd: een wel door Johnson ondertekende brief waarin hij stelt dat een uitstel van de brexit “een vergissing” zou zijn en een toevoeging van de Britse topdiplomaat Sir John Barrow, die toelicht dat Johnsons uitstelverzoek wettelijk vereist is. Daardoor pleit hij dus eigenlijk tegen uitstel, ondanks zijn brief.

Tusk onthult in zijn tweet niet voor hoe lang Johnson om uitstel vraagt en of er effectief drie documenten verstuurd werden. De president van de Europese Raad geeft wel aan nu de andere EU-leiders te gaan consulteren over Johnsons verzoek om uitstel. Verwacht wordt dat dit enkele dagen zal duren.

Volgens bronnen in Downing Street is de formele brief waarin Johnson om uitstel vraagt, niet ondertekend. Het zou gaan om een fotokopie van de Benn Act, de wet waarin de premier wordt verplicht uitstel te vragen.

Twitter bericht wordt geladen...

‘Gedwongen uitstel’

Johnson werd eerder op de dag door het Britse parlement gedwongen om de andere 27 lidstaten opnieuw om uitstel te vragen. Het Lagerhuis nam namelijk een voorstel aan om de brexitdeal die Johnson donderdag in Brussel sloot met de EU nog niet goed te keuren.

Johnson heeft steeds gezegd niets te voelen voor uitstel van de brexit en herhaalde dat zaterdagavond nog eens in een brief aan leden van het parlement. De EU-lidstaten moeten unaniem instemmen met het verschuiven van de datum voor uittreding van de Britten uit de Europese Unie.

Eerder op de avond liet Tusk nog via Twitter weten, na telefonisch onderhoud met Johnson, de brief van de Britse premier Boris Johnson af te wachten. 

Twitter bericht wordt geladen...

Formele vraag

De EU-ambassadeurs van de resterende lidstaten van de Europese Unie zien elkaar deze ochtend al om te praten over de formele vraag van Londen om de uitstap van het Verenigde Koninkrijk uit de EU uit te stellen. 

Europees president Donald Tusk zei zaterdagavond dat hij de leiders van de EU-lidstaten zou consulteren over de vraag. De ambassadeurs van de 27 lidstaten verzamelen daarom deze ochtend al in Brussel.

Die meeting zou vooral gaan over de voorbereiding van de ratificatiestemming van de brexit-deal in het Europees Parlement, dat volgende week in plenaire zitting bijeenkomt in Straatsburg. Maandag zullen parlementsvoorzitter David Sassoli en de voorzitters van de verschillende politieke groepen alvast overleggen over de gebeurtenissen van zaterdag in Londen.