Thinkstock
Volledig scherm
© Thinkstock

Stagiairs slaan alarm over straffen in de klas: “Leerlingen vastgebonden met tape of opgesloten in kast”

Leerkrachten die kleuters met ducttape vastbinden aan een stoel of kinderen in de lagere school opsluiten in een piepkleine bezemkast. Hogeschool UC Leuven Limburg (UCLL) kreeg verschillende alarmerende signalen van studenten die tijdens hun stage getuige waren van zulke praktijken. Onderzoek moet het fenomeen van 'vrijheidsberovende maatregelen' in het onderwijs voor het eerst in kaart brengen. Dat schrijven Het Nieuwsblad en het Belang van Limburg.

92 reacties

  • Twan Opdebeeck

    4 jaar geleden
    Huh??? Meerdere familieleden die in het onderwijs (hebben)(ge)staan, maar nooit zulke verhalen gehoord, en jawel, zij zouden ze aanklagen! Dus dringend bekendmaken welke scholen zich daaraan schuldig maken! Het zijn uitzonderingen, maar die het imago van de leerkracht ferm schaden. Opzettelijk...? Uit frustratie? Want de kleuters, zelfs peuters, zijn tegenwoordig mondig genoeg om dit aan mama of papa te vertellen, geloof me.
  • Peggie Van Audenhove

    4 jaar geleden
    Jaren 70 hadden wij leraars die aan je haar trokken,oren,een klap in het gezicht gaven nadat ze eerst in hun hand spuugden,je vastbonden aan je stoel met sjaals en je mond tegelijk dichtplakten (als je de malchance had om net verkouden te zijn kon je met moeite ademen),op de knieën moeten zitten op een houten regel met je boekentas boven je hoofd (als je je armen liet zakken kwam er straftijd bij),een bordenwisser tegen je kop keilen vanachter hun bureau,zeep moeten eten als je teveel babbelde..
  • Gaston Foubert

    4 jaar geleden
    Mijn klasfoto van 60 jaar geleden herbekeken… met 27 in de klas bij meester Petrus en we waren allemaal braaf. Maar dat moest ook want anders kreeg je thuis nog een klets bij. Wijst de leraar nu nog maar in de richting van de leerling en hij moet op het matje komen.
  • Caroline Poelmans

    5 jaar geleden
    Ik twijfel sterk aan die opmerkingen van die stagiairs. Ik sta als leerkracht al +22 jaar in het BuSO en kan u garanderen dat ik dit nog niet heb opgemerkt. We werken met een time-out-ruimte van vlot 15 m2 waarvan de deur nooit op slot gaat. Ik zie wel dat het M-decreet meer kwaad dan goed gedaan heeft en de druk op de schouders van het personeel door stijgende verwachtingen en verantwoording/regelneverij veel blokkeert. Spijtig dat men het onderwijs weer demoniseert.
  • Evie Jooken

    5 jaar geleden
    Sorry maar dit moet van mijn hart. Hier zijn al enkele die zeggen onhandelbare kinderen naar het buitengewoon onderwijs, sorry hoor niet alle kinderen zijn onhandelbaar door opvoeding, sommige kinderen hebben een beperking waardoor ze zo doen en niet de hulp krijgen die ze moeten hebben. Er zullen er echt bij zijn die het uithangen maar er zijn ook kindjes die er niks kunnen aan doen en ook niet de ouders