Beeld ter illustratie, wintertijd.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie, wintertijd. © Getty Images

HET DEBAT. Kiezen we voor altijd zomer- of wintertijd? Dit is jullie mening

In de nacht van zaterdag op zondag draaien we de klok een uurtje terug. Voor vijf maanden belanden we opnieuw in de wintertijd. Uit een grootschalige peiling op initiatief van ontslagnemend premier Charles Michel blijkt dat vijftig procent van de Belgen voorstander is van permanente wintertijd. Kiezen we voor altijd zomer- of wintertijd? Eerst lieten we onze experts aan het woord. Nu is het aan jullie: dit zijn de boeiendste reacties.

17 reacties

  • Marc Steyaert

    5 jaar geleden
    Altijd zomer uur jihaaaaaaaaaas
  • oswald billiet

    5 jaar geleden
    Midden op de dag zit de zon in het zuiden. Dat is dan 12 u of middag in de natuurlijke tijd. En dat dan pal op de meridiaan van Greenwich. Wij doen er in de winter een uur bij en in de zomer twee. Dat brengt mee dat we twee keer per jaar met de tijd spelen en dat brengt ons bioritme in de war en dat is zeker niet goed. Voor de boeren hoeft het zeker niet want de staldieren zijn door die wisseling uit evenwicht voor voedsel en slaap. Wintertijd staat dicht bij ons natuurlijk dagritme.
  • Eric Grosemans

    5 jaar geleden
    Voor mij vast winteruur. Ik kom uit de tijd van voor het zomeruur en dat was gewoon perfect. Vast zomeruur zorgt ervoor dat het in de winter veel te laat licht wordt, en het was te denken dat iemand op het idee zou komen om dat te compenseren met twee uur later beginnen te werken, wat hebt ge dan opgelost? Als je om 8 uur begint te werken, heb je om 16.00uur gedaan, als je om 10.00 uur begint, heb je om 18.00 uur gedaan, twee uur minder dat je kan profiteren van langer licht.
  • willy verbeeck

    5 jaar geleden
    Het beste voorstel tot hiertoe (al ben ik voor altijd zomertijd) is gewoon een half uur toegeven van zowel voor als tegenstanders!
  • Ludo Wouters

    5 jaar geleden
    Magda heeft TWEE weken nodig om een tijdsverschil van 1 uur aan te passen. Die zal dus nooit in shiften gaan werken. De huidige systemen van 2 vroege, 2 late en 3 nachten zal ze dus nooit slapen. Toch doen veel mensen dit. En iedereen spreekt over 's avonds meer licht. Hebben jullie gezien dat met zomeruur in Januari de zon zal pas verschijnen om 10;00? Bij regenweer is dat dan middag.