Direct naar artikelinhoud
Klimaat

Vlaanderen trekt minder geld uit voor windmolens

Vlaanderen trekt minder geld uit voor windmolens
Beeld BELGA

Vanaf 2020 gaat de Vlaamse overheid minder subsidies geven aan windmolens. ‘We moeten elke euro nuttig inzetten’, klinkt het bij energieminister Zuhal Demir (N-VA). Maar de sector waarschuwt dat we onze klimaatambities niet zullen halen.

De Vlaamse regering buigt zich vandaag over de verlaging van de subsidies voor windmolens. Tot nu toe gaat ze ervan uit dat bedrijven uit hun windmolenproject een rendement van 7,5 procent mogen halen. Gisteravond bereikte een werkgroep een akkoord om dat terug te schroeven naar 6,5 procent. Als alles goed gaat, wordt dat cijfer vandaag bekrachtigd door de ministerraad.

De verlaging komt bovenop een forse reductie die al gepland was, maar die tot nu toe onder de radar bleef. Vanaf 1 januari 2020 zal de Vlaamse overheid voor grote, krachtige windturbines (met een vermogen boven 3 megawatt) nog maar 8 euro subsidie per megawattuur geven, tegenover 24 euro vandaag. Voor kleinere, minder krachtige turbines zakt de subsidie van 36 naar 31 euro.

Deze bedragen werden berekend in het scenario dat bedrijven nog een rendement van 7,5 procent mochten halen op hun windmolen. De kans is dus groot dat ze uiteindelijk nog lager zullen uitvallen.

‘We moeten elke euro nuttig inzetten’, klinkt het bij energieminister Zuhal Demir (N-VA).Beeld BELGA

De windsector trekt aan de alarmbel. Voor veel bedrijven wordt het onrendabel om nog turbines te bouwen, klinkt het. Bovendien ontstaat er een enorme kloof in steun tussen grote turbines en kleine turbines. Voor de grote krijgen ze straks veel minder steun. Daardoor zouden ze in de toekomst vooral kleine windmolens bouwen, ook als er plaats is voor een grotere.

“Wij stellen ons vragen bij dit nieuwe systeem, zeker in het licht van de klimaatdoelstellingen die Vlaanderen moet halen”, zegt Mark Van Hamme van energieleverancier Eneco. “Het is sowieso al moeilijk om een windmolen vergund te krijgen. Als het dan toch lukt, lijkt het ons logisch dat we daar zoveel mogelijk stroom uit proberen krijgen.”

“Elke investering is een afweging tussen kosten en inkomsten. In gebieden waar er minder wind staat, bestaat de kans dat we er niet meer geraken”, zegt Jim Williame van de groene leverancier Ecopower. Volgens Alex Polfliet, energie-expert en zaakvoerder Zero Emission Solutions, zijn de besparingen “totaal absurd”.

Robrecht Bothuyne, Vlaams Parlementslid voor CD&V, dringt bij Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) aan op een aanpassing. “De ruimte in Vlaanderen is beperkt. Het kan niet de bedoeling zijn dat die gebruikt wordt voor windmolens die minder stroom opleveren”, zegt hij. “Hopelijk kan er nog ingegrepen worden voordat het te laat is.”

Demir, die de rendementsverlaging gisteren niet wou bevestigen, benadrukt dat ze de situatie zal monitoren in overleg met de sector. Maar bijsturen doet ze voorlopig niet. “Het budget is nu eenmaal beperkt”, zegt haar woordvoerder. “We moeten elke euro nuttig inzetten.”