Rawpixel
Volledig scherm
© Rawpixel

Studeren voor ingenieur: dit zijn de richtingen (en waarom je ze moet kiezen)

JobsDenk je eraan om voor ingenieur te studeren? Goed idee, maar welke richting kies je? Je kan namelijk voor burgerlijk, industrieel of bio-ingenieur gaan. De volgende checklist kan je helpen bij die keuze.

9 reacties

  • Eline Deblock

    3 jaar geleden
    @planckaert Johan, de opleiding industrieel ingenieur was vroeger inderdaad hoge school maar dit is al een tijdje wel degelijk een universitaire opleiding. Dit is een misvatting die vaak voorkomt. Het neemt inderdaad niet weg dat de opleiding burgerlijk ingenieur een pak theoretischer is en daardoor ook gepaard gaat met meer studeren.
  • Johan Planckaert

    4 jaar geleden
    als je dit leest lijkt het alsof de opleidingen industrieel en burgerlijk gelijk zijn. Niets is minder waar. Industrieel is een hogeschoolopleiding op het niveau aansluitend bij industriele wetenschappen uit het technisch onderwijs , terwijl burgerlijk ir één van de moeilijkste universiteitsopleidingen, kwa niveau aansluitend bij de sterk wiskundige richtingen in de humaniora(8 hr) en enkel vr de beste studenten. Dus merkelijk zwaarder!
  • Jan Timmermans

    4 jaar geleden
    Ik ben zelf industrieel ingenieur en deze uitleg klopt niet: in de opleiding ind. ingenieur krijg je ook overwegend theoretische vakken en is een volwaardige master. Uiteraard moet een ind. ing. oplossingen bedenken. Het verschil zit vnl. in de extra wiskunde vakken bij de burg. ingenieur. In Wallonie is de master ind. ingenieur op 5 jaar gebracht. In Vlaanderen houden de universiteiten dit tegen. In het buitenland begrijpt men dit niet en dit maakt het moeilijker een specialisatie te volgen.
  • Stijn Bossuyt

    4 jaar geleden
    Ter info: industrieel ingenieur is samen met enkel andere richtingen een 8-tal jaren geleden een universitaire opleiding geworden. Net omdat die richtingen qua moeilijkheid de doorsnee hogeschool richting (en veel universitaire richtingen) overstegen.
  • oswald billiet

    4 jaar geleden
    Straks hebben wij geen loodgieters, schrijnwerkers, garagisten, mechaniekers meer en zitten we met de gebakken peren bij pech, want ze zijn niet te vinden of overbezet. Maar dat hebben wij zelf gewild. Ieder moet nu een hoog diploma hebben. Gevolg: de loodgieter verdient nu meer dan de ingenieur.