Een beeld dat we normaal niet meer zouden zien: ouders die voor de schoolpoort kamperen om hun kind in te schrijven.
Volledig scherm
Een beeld dat we normaal niet meer zouden zien: ouders die voor de schoolpoort kamperen om hun kind in te schrijven. © Foto Lukas

Decreet dat einde moest maken aan kamperende ouders bij scholen treedt niet in werking

Het inschrijvingsdecreet dat de Vlaamse regering in september 2018 voorstelde, en dat een einde moest maken aan kamperende ouders bij scholen, zal niet in werking treden. In dat decreet was voorzien dat secundaire scholen met een capaciteitsprobleem verplicht gebruik moeten maken van een centraal aanmeldingssysteem. De oude regels blijven van kracht voor de inschrijvingen van volgend schooljaar en in 2021 moet er een aangepast decreet zijn. Dat heeft de Vlaamse regering beslist, meldt Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA).

5 reacties

  • Fons Casteels

    5 jaar geleden
    Het kamperen is niét discriminerend voor wie moet werken. Men mag zich in de rij altijd laten vervangen door een familielid, een buur, een vriend. En desnoods eist men op het werk "familiaal verlof". En opvallend: het zijn meestal net tweeverdieners die kamperen. De beroepsdoppers gaan liever op café of blijven liever slapen. En het computer-inschrijvingssysteem is WEL een lotto: als er 1.000 kandidaten zijn voor 50 plaatsen, dan heb je 1 kans op 20.
  • Gino Denil

    5 jaar geleden
    Dat is dan discriminerend voor ouders die moeten werken, Fons Casteels. Die kunnen het zich niet permitteren om te kamperen voor de schoolpoort. Het systeem met de computer is trouwens geen lotto systeem. Wie eerst inschrijft komt eerst aan bod. Maar net als in het oude kampeersysteem golden bepaalde voorrangsregels. Het enige goede beleid en de enige goede oplossing is er voor zorgen dat er geen capaciteitsproblemen zijn.
  • Fons Casteels

    5 jaar geleden
    Ouders die het beste willen voor hun kinderen, vinden het niet erg om te kamperen: dat geeft hen 100% zekerheid (t.t.z. als ze er op tijd bij zijn). Het huidig systeem, "de computer bepaalt de schoolkeuze", is pure lotto. En dus, mijnheer Denil: de ouders die je ziet kamperen, zijn de ouders die enkele weken of maanden ervoor wel degelijk op gesprek waren bij die school. Ouders die bewust voor een bepaalde school kiezen: de droom van elke schooldirectie.
  • Gino Denil

    5 jaar geleden
    Een persoonlijk gesprek lost niets op als er een capaciteitsprobleem is. Daar was dat decreet een antwoord op. En op het noodzakelijk kamperen voor de schoolpoort. Weyts was in de vorige regering ook minister voor toerisme. Waarschijnlijk nog niet goed ingewerkt in zijn nieuwe functie.
  • Tamzin Andersen

    5 jaar geleden
    Automatisch inschrijven per computer trekt op niks. Lang niet altijd is de dichtst gelegen school de beste keuze, zeker niet als het over secundair onderwijs gaat. Als je het beste wil voor je kind kies je voor een persoonlijk gesprek waarna wel of niet een inschrijving volgt.