Direct naar artikelinhoud
NederlandUpdate

Nederlandse minister tegen protesterende bouwvakkers: ‘Land gaat niet op slot’, verschillende aanhoudingen

Carola Schouten, Nederlands minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit spreekt op Malieveld tijdens het bouwvakkersprotest Grond in Verzet.Beeld ANP

Volgens verantwoordelijk minister Carola Schouten gaat Nederland “niet op slot” en kunnen bouwprojecten doorgaan. De Nederlandse regering is bezig met maatregelen om te voorkomen dat de bouw plat komt te liggen door milieunormen. Bij het protest zijn meerdere aanhoudingen verricht. 

“We zorgen ervoor dat jullie ook aan de slag blijven”, verzekerde Schouten tijdens een protest van de bouwsector op het Malieveld in Den Haag. Ze wees erop dat de verlening van vergunningen weer op gang is gekomen. Een deel van de actievoerders floot haar echter uit.

Volgens de bewindsvrouw volgt er heel snel een aangepaste milieunorm, een zogenoemde drempelwaarde voor stikstof die soelaas moeten gaan bieden. De demonstrerende bouwvakkers gaat dat niet snel genoeg. Zij schreeuwden “nu, nu”.

Drempelwaarde

Bij projecten die geen stikstof uitstoten, is er geen probleem. Als er tijdens de bouw wel stikstof wordt veroorzaakt, komt er een drempelwaarde waarmee “de meeste projecten” worden geholpen. Bouwprojecten die minder dan het maximum aan stikstof uitstoten, kunnen gewoon doorgaan.

De bouwvakkers zijn woedend over de impasse die is ontstaan door de stikstofuitspraak van de Raad van State en door strenge normen voor bepaalde chemische stoffen (PFAS). Behalve Schouten probeerden ook andere bewindspersonen de bouwvakkers gerust te stellen, zoals minister Eric Wiebes van Economische Zaken.

Aanhoudingen

Bij het protest zijn meerdere aanhoudingen verricht. Dat meldt een politiewoordvoerder. Hoeveel arrestaties er zijn verricht en waarom de mensen zijn aangehouden, kan de politie niet zeggen. 

 Aan het eind van het protest werd het onrustig. Een groepje betogers daagde agenten uit en zocht de confrontatie. “We hebben niet heel Nederland onder controle. Als dat wel zo was, hadden we de politiek ook wel tot actie bewogen”, zegt Klaas Kooiker van Grond in Verzet

De betogers stortten symbolisch een lading grond op het Malieveld. Het opruimen daarvan begon meteen na het einde van het protest. “We hebben toch materieel genoeg”, aldus de organisatoren.

Aanhoudingen
Beeld ANP

Ook op de A12 in de buurt van Den Haag werden meerdere mensen opgepakt, meldt de politie. Een stoet van demonstranten reed er langzaam en over de volle breedte van de weg. De politie zette de stoet stil. Hoeveel arrestaties er verricht zijn, is nog niet duidelijk.