Originele "Madame Butterfly" 112 jaar later weer opgevoerd in La Scala

In La Scala in Milaan is gisteren voor het eerst in 112 jaar de opera "Madame Butterfly" van Puccini opnieuw opgevoerd in de originele versie. De première in 1904 was een fiasco, compleet met boegeroep en gevechten die uitbraken in de zaal.
AFP or licensors

In de opera, gebaseerd op een waargebeurd verhaal, trouwt een Amerikaanse legerofficier met de Japanse Butterfly, maar hij verlaat haar. Madame Butterfly krijgt een zoon en wacht op zijn vader. Wanneer hij terugkeert, heeft hij zijn nieuwe Amerikaanse vrouw mee. Madame Butterfly gaat kapot van verdriet, neemt afscheid van haar kind en pleegt zelfmoord.

"De première was controversieel", zegt Alexander Pereira, artistiek directeur en CEO van La Scala. "De tijd was nog niet rijp voor een opera waarin een vrouw harakiri pleegt (een traditionele vorm van zelfmoord voor de samoerai in Japan waarbij de buik wordt opengesneden, nvdr)."

Door de felle reacties van het publiek en van de critici zag Puccini zich genoodzaakt het werk na één opvoering meteen weer in te trekken. De opera werd herwerkt en ging drie maanden later in Brescia opnieuw in première. De herwerkte versie werd wel een triomf en sindsdien is het een van de populairste en meest bekende opera's wereldwijd.

Society-evenement

In La Scala was de originele "Madame Butterfly" gisteravond de opener van het nieuwe seizoen, traditiegetrouw een society-evenement in Milaan. Onder anderen Juan Carlos, de vroegere koning van Spanje, en de Japanse ambassadeur waren aanwezig. De Italiaanse president Sergio Mattarella en enkele andere ministers konden niet aanwezig zijn, omdat Italië nog steeds in een politieke crisis verkeert na het referendum van afgelopen weekend.

De originele "Madame Butterfly" werd ook uitgezonden op radio en televisie. Er waren ook projecties in cinemazalen, musea en zelfs in gevangenissen in Milaan.

Het nieuwe seizoen van La Scala focust op de Italiaanse operatraditie: onder meer "Don Carlos" (Verdi), "La traviata" (Verdi), "La Boheme" (Puccini) en "Don Giovanni" (Mozart) zullen worden opgevoerd.

Meest gelezen