Beenhouwerij Renmans daagt GAIA voor de rechter en eist aanzienlijke dwangsommen

© evr

Beenhouwerij Renmans daagt dierenrechtenorganisatie GAIA voor de Brusselse rechtbank van eerste aanleg. De slagerijketen wil dat de rechter GAIA dwingt te stoppen met haar campagne tegen Latijns-Amerikaans vlees van mishandelde paarden en eist aanzienlijke dwangsommen.

mtm

Gaia beschuldigt slagerijketen Renmans al langer van “de deelname aan de mishandeling van paarden”. Het gaat om het paardenvlees afkomstig uit Argentinië. “Een land waar traceerbaarheid en respect voor dierenwelzijn nagenoeg onbestaand is. Daarom vragen we met aandrang aan Beenhouwerij Renmans om dat vlees niet meer te verkopen”, luidde het in een persbericht.

“Renmans is heel goed op de hoogte van de wantoestanden ter plaatse, maar blijft volharden in zijn onverzettelijkheid en blijft vlees van mishandelde paarden aanbieden.”

Leden van de dierenrechtenorganisatie trokken de straat op om klanten van Renmans “te confronteren met de verborgen werkelijkheid van het paardenleed”. “Alle ondervraagden waren uitermate geshockeerd”, luidt het. “Iedereen wou dat Renmans onmiddellijk stopte met het ondersteunen van dit ondraaglijk dierenleed.”

“Uit de context gerukt”

Maar dat pikt Renmans niet. Volgens de slagerijketen gaat het om “leugenachtige en ongefundeerde beschuldigingen”. Woordvoerder Rik Renmans verklaarde eerder al dat de beelden die aan de klanten getoond werden “volledig uit de context gerukt zijn”. “Het gaat inderdaad om mishandelde paarden, maar het is helemaal niet duidelijk waar die beelden vandaan komen, laat staan dat wij er iets mee te maken hebben.

“Onze leveranciers nemen respect voor het dierenwelzijn op in hun lastenboeken”, luidde het nog. “Die voorwaarden worden opgevolgd en onafhankelijk geauditeerd ter plaatse in de slachterijen. Dat komt nog bovenop de officiële controles in Argentinië door de Europese overheidsdiensten voor inrichtingen die hun producten wensen af te zetten op de Europese markt. Dierenwelzijn is hier onlosmakelijk een onderdeel van.”

Daarom wil Renmans de dierenrechtenorganisatie nu via de rechtbank een communicatieverbod opleggen. Daarnaast moet GAIA ook de video ‘Renmans laat paarden lijden’ van de website verwijderen. “Op straffe van een dwangsom van 25.000 euro per inbreuk en per dag vertraging”, meldt GAIA zelf in een persbericht. “Renmans eist ook een rechtzetting op onze website gedurende 60 dagen met een dwangsom van 10.000 euro per dag vertraging.”

“Probleem met vrijheid van meningsuiting”

“Renmans heeft duidelijk een probleem met de vrijheid van meningsuiting”, reageert GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “De slagerijketen wil ons intimideren en monddood maken. Nochtans brachten wij het bedrijf op de hoogte van de realiteit van het paardenleed in Latijns-Amerika. Dat leed laat beenhouwerij Renmans blijkbaar koud. De slagerijketen blijft het been stijfhouden en paardenvlees van buiten de Europese Unie verkopen.” Wij vragen alleen dat Renmans het goede voorbeeld volgt van Delhaize, Makro, Colruyt en recent ook Aldi. Lidl verkoopt zelfs helemaal geen paardenvlees meer omdat de grootwarenhuisketen het paardenwelzijn in alle schakels van het systeem niet kan garanderen.”

De zaak wordt maandag 12 december behandeld door de Franstalige Brusselse rechtbank van eerste aanleg.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen