5 diersoorten waarvan u niet wist dat ze ook bedreigd zijn

Van de olifant, de neushoorn, de tijger en de gorilla weet iedereen al langer dat ze op de lijst met bedreigde diersoorten staan. Maar ook de giraf blijkt nu steeds dichter bij een gevaarlijk plekje op de Rode Lijst te komen. Welke dieren dreigen in de toekomst nog van deze aardbol te verdwijnen?

Op de Rode Lijst van de International Union for the Conservation of Nature (IUCN) staan ondertussen meer dan 85.000 dieren. Daarvan zijn er 24.000 met uitsterven bedreigd. Vandaag raakte bekend dat ook voor de giraf de toekomst er niet al te rooskleurig uitziet. Terwijl er vroeger "niet de minste zorg" was over het voortbestaan van de langnek, wordt hij nu gelabeld als "kwetsbaar". Dat is het trapje vlak vóór een diersoort effectief als "bedreigd" wordt aangeduid. Maar welke diersoorten zien hun populatie nog drastisch dalen? De neushoorn en de olifant kende u al. De grote witte haai, de hyena's of de rode panda zijn echter geen alombekende namen op de lijst.

1. Grote witte haai

Net zoals de giraf, krijgt ook de grote witte haai het label "kwetsbaar" op de Rode Lijst. Volgens de IUCN is de reputatie van de bekendste haaiensoort er sinds de film "Jaws" sterk op achteruitgegaan. De witte haai wordt daarin voorgesteld als een menseneter, terwijl de diersoort in de realiteit echter vooral op zeezoogdieren jaagt. Een van de oorzaken voor de dalende populatie zijn volgens IUCN dan ook de netten die preventief ter bescherming aan kusten worden gehangen. De belangrijkste verklaring voor het verdwijnen van de haaien blijft echter de commerciële jacht op de dieren. De tanden en kaken van de witte haai zijn op de zwarte markt namelijk veel geld waard.

2. Hyenahond

Voor de hyenahond ziet het er zelfs nog slechter uit dan voor de witte haai. De zogenoemde "African wild dog" is één van 's werelds meest bedreigde zoogdieren. Op de Rode Lijst van de IUCN krijgt het dier dan ook het label "bedreigd". Dat komt omdat de hyenahond bijzonder gevoelig is voor veranderingen in haar natuurlijke habitat. De groei van de menselijke populatie zet het dier dan ook zwaar onder druk.

3. Rode Panda

De Rode Panda - het bekende symbool van het Mechelse dierenpark Planckendael - staat net zoals de hyena als "bedreigd" geregistreerd op de Rode Lijst. Er wordt verwacht dat de populatie van het schattige beestje op 3 generaties tijd met 50 procent gedaald zal zijn. Net zoals vele andere dieren leidt de rode panda onder de klimaatsverandering. De bamboesoort waar het dier op overleeft, is namelijk bijzonder gevoelig voor omgevingsfactoren. Daarnaast wordt de pels van rode panda's steeds vaker verkocht op de zwarte markt.

4. Galapagos pinguin

De Galapagos pinguïns is de meest noordelijk levende pinguïn ter wereld. De kleine zwart-witte diertjes leven namelijk op de Galapagoseilanden, net ter hoogte van de evenaar. Alle andere pinguïnsoorten leven in opvallend koudere delen van de wereld. Het is vooral het natuurverschijnsel El Niño dat ervoor zorgt dat de Galapagos pinguins 'bedreigd" zijn. El Niño zorgt er namelijk voor dat het anders koele zeewater opwarmt.

Naast de bezorgdheid over de Galapagos pinguins, wordt ook de situatie voor de keizerspinguïns steeds kritischer. Door de opwarming van de aarde verliezen ze namelijk een steeds groter deel van hun habitat, waardoor ze intussen al de stempel "bijna bedreigd" kregen.

5. Karetschildpad

Tot slot ziet het er het slechtst uit voor de karetschildpad ("Hawksbill turtle"), een van de meeste tot de verbeelding sprekende zeeschildpadden. De reptielensoort leeft dan wel al meer dan 100 miljoen jaar op deze aardbol, toch is ze volgens de IUCN "ernstig bedreigd". Dat komt omdat het bijzonder, gevlekte schild van de dieren erg waardevol is. De zeeschildpadden worden dus vaak door jagers gedood om commerciële redenen.

Meest gelezen