Els Clottemans wil 16 uur per dag gevangenis verlaten om opleiding te volgen

De zaak van Els Clottemans (35) die veroordeeld werd in de zogenaamde parachutemoord komt dinsdag voor de strafuitvoeringsrechtbank. Voor aanvang van de zitting verklaarde haar advocaat dat ze om “beperkte detentie” gaat vragen. Over het schuldinzicht of een bekentenis van Clottemans wil ze niets kwijt. “Ik denk niet dat we hier dat proces moeten overdoen. Dat is niet de bedoeling van de strafuitvoeringsrechtbank.”

adm, mkm,tg

Clottemans heeft altijd ontkend dat ze in 2006 de parachute van haar liefdesrivale Els Van Doren had gesaboteerd, waardoor die bij een sprong te pletter viel. Clottemans werd schuldig bevonden, maar nu ze een derde van haar straf heeft uitgezeten, kan de vrouw uit Ternat in aanmerking komen voor vervroegde vrijlating.

LEES OOK. Positieve reacties op vraag Els Clottemans om vervroegd vrij te komen: “Ze zal niet scheef bekeken worden als ze hier weer komt wonen”

Grote vraag is of Clottemans voor de strafuitvoeringsrechtbank de moord op Van Doren wél zal willen toegeven. Van een gevangene die vervroegd wil vrijkomen, wordt verwacht dat hij of zij schuld­inzicht toont. Maar nood­zakelijk is dat niet. “Ik ben bewust uit de pers gebleven”, verklaarde haar advocaat Katrien Van der Straeten voor aanvang van de zitting. “De afgelopen dagen is daar veel over geschreven en gezegd. Gaat ze nu bekennen of niet? Schuldinzicht? Ik denk niet dat we dat proces helemaal moeten overdoen.”

Jef Vermassen, de advocaat van de nabestaanden van het slachtoffer, verwacht geen bekentenissen. “Ze heeft nog wat familie en kennissen achter haar staan. Als ze nu bekent, is ze die ook kwijt”, zegt Vermassen.

16 uur per dag vrij

Concreet gaat ze om “beperkte detentie” vragen. Indien ze dat krijgt, kan Clottemans overdag de gevangenis verlaten om ’s avonds terug te keren.

“Dat wil zeggen dat ze overdag de gevangenis zou verlaten, en dat ze ‘s avonds terugkomt naar de gevangenis om er te overnachten. De bedoeling is dat ze een opleiding zou volgen en in een vast stramien terechtkomt, maar meer details kan ik daar nog niet over geven.”

Als de strafuitvoeringsrechtbank Clottemans beperkte detentie toestaat, mag ze de gevangenis maximaal 16 uur verlaten en moet ze opgevolgd worden door een justitieassistent. Het is niet noodzakelijk dat Clottemans bekentenissen zou afleggen, zegt Van der Straeten. “Er is daar veel over gezegd en geschreven. Gaat ze nu bekennen of niet? Ik denk niet dat we het proces helemaal moeten overdoen. Dat is niet de bedoeling van de strafuitvoeringsrechtbank.”

De uitspraak van de strafuitvoeringsrechtbank valt op 18 november.

LEES MEER. Fabels en feiten over voorwaardelijke invrijheidsstelling: waarom het niet zo vreemd is dat Dutroux en Clottemans vrijlating vragen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen