Regie der gebouwen betaalt jaarlijks 1,5 miljoen voor vijf lege gebouwen en doet er niets mee

© Justine Vergotte.

De Regie der Gebouwen laat 161 leegstaande overheidsgebouwen beheren door ‘leegstandsbeheerder’ Interim Vastgoedbeheer. Dat bedrijf incasseert voor de bewoning van de gebouwen huurgeld. Opmerkelijk is dat niet al die gebouwen eigendom zijn van de federale overheid. Zo huurt de Regie vijf lege kantoorgebouwen in West-Vlaanderen, waarvoor de federale overheid dit jaar 1,5 miljoen euro betaalt aan eigenaar Fedimmo. Dat schrijft De Standaard woensdag.

adm

Vroeger werkten in die panden ambtenaren van de FOD Financiën, maar na een grootscheepse herstructurering verloren de gebouwen hun functie. Van eind 2015 tot begin dit jaar verliet de FOD zijn kantoren in Nieuwpoort, Torhout (twee gebouwen), Knokke-Heist en Diksmuide. Telkens gaat het om gebouwen van minstens drie verdiepingen met een grote gebruiksoppervlakte.

Interim Vastgoedbeheer moet niets betalen voor het beheer van die gebouwen en maakt winst door de verhuring ervan. In ruil controleert het bedrijf de staat van de panden en neemt het de onderhoudskosten voor zich. Een ander pluspunt voor de overheid is dat de gebouwen minder snel verloederen doordat ze bewoond worden.

Voor de gebouwen in Knokke en Diksmuide moet de overheid nog tot 2027 huur betalen. Er wordt onderhandeld om het contract vroegtijdig te beëindigen.

Fedimmo werd in 2006 op­gericht door de tweede regering-Verhofstadt. Ze gebruikte het vehikel om 62 overheidsgebouwen, waaronder de vijf West-Vlaamse panden, te ­privatiseren. Die privatisering maakte deel uit van verscheidene sale-and-lease-backoperaties die het gat in de begroting moesten dichten: de gebouwen werden verkocht om ze daarna opnieuw te huren.

Volgens de Regie staat slechts 1,9 procent van de gebouwen die ze huurt leeg.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen