© LW

© BELGA

thumbnail: null
thumbnail: null

Kunstwerk herdenkt Annick Van Uytsel

Aan de Zichemse Poort in Diest komt een kunstwerk als aandenken aan Annick Van Uytsel, het meisje dat door Ronald Janssen om het leven werd gebracht. Het gaat om een creatie van de Italiaanse kunstenaar Mario Airó.

lw

Tijdens de jaarlijkse herdenkingen van Annick groeide in Diest de vraag naar een blijvend aandenken. Daarvoor werd een werkgroep opgericht. Cultuurbeleidscoördinator Falke Lambrechts: “We waren het er snel over eens dat het kunstwerk niet enkel over een persoon en het verleden mocht gaan. We wilden een kunstwerk dat de toekomst van onze lokale samenleving, de ontmoeting tussen mensen en ruimte voor reflectie uitstraalt.”

“Kunstenaar Mario Airó heeft een groot poëtisch en plaatsgevoelig vermogen. Hij combineert veel invalshoeken op een heel intuïtieve manier en prikkelt de kijker om na te denken, tot rust te komen. Zijn werk speelt met de spanning tussen natuur en cultuur.”

Crowdfunding

Het kunstwerk wordt een indrukwekkende creatie van 9 tot 12 meter lang in een combinatie van beton met andere materialen en een afwerking in mozaïek. Het wordt een kabbelend beekje dat door het niveauverschil naar beneden zal stromen, van waar het weer omhoog wordt gepompt. Bovenaan staat een minimale lantaarnpaal. Errond zullen jaar in jaar uit bloemen bloeien.”

Het kunstwerk zal rond de 70.000 euro kosten. De stad krijgt voor de financiering de steun van de provincie Vlaams-Brabant en van de Fondation de France. Voor het laatste luik van 20 procent wordt een crowdfunding opgezet.

“Voor ons als ouders is dit kunstwerk uiteraard sterk aan Annick gerelateerd, maar voor anderen zal het vooral een kunstwerk en ontmoetingsplaats zijn. Dat bredere kader is ook onze wens”, vertelt papa Eddy Van Uytsel. “ Ook de crowdfunding vinden we erg belangrijk. Zo kan iedereen die dat wenst een steentje bijdragen en deze formule spaart ook de stadskas.”

Het dossier komt deze maand op de gemeenteraad. Streefdoel is een inhuldiging in 2017, precies 10 jaar na de moord op Annick.

Aangeboden door onze partners