Looise jeugdverenigingen en Natuurpunt doen aan natuurbeheer

Op zaterdag 16 november trokken 5 Natuurpunters van Tessenderlo samen met 169 meisjes en jongens van verschillende jeugdverenigingen van Looi naar de Achterheide om exoten te bestrijden.

Rik Conings

Tegen 13.30 uur was iedereen aanwezig op Achterheide en na een woordje uitleg van de Natuurpunters vloog iedereen met volle moed in het werk.

Een 4-tal jaren geleden zijn er grote dunningen uitgevoerd op Achterheide waarbij voornamelijk grote Amerikaanse eiken en Amerikaanse kers zijn gerooid. Zo werden er open plaatsen gecreëerd in het bos waardoor de heide en zeldzame planten terug een kans krijgen om zich te vermeerderen. Ondertussen is er echter opnieuw jonge eik en Amerikaanse kers uitgeschoten. Om deze uitgroei onder controle te houden moet die herhaaldelijk handmatig verwijderd worden.

De jongeren van Scouts Engsbergen, Scouts Hulst, KLJ Schoot, Chiro-JiB Looi, Scouts Looi en Chiro-KSA Berg Tessenderlo werdenin een 10-tal groepen verdeeld en voorzien van de nodige zagen, takkenscharen, hakken en spitvorken om zo op verschillende plaatsen stukken weer vrij te maken. De afgezaagde takken werden op hopen verzameld zodat deze ideale schuilplaatsen kunnen worden voor klein wild en insecten.Van al dat werken krijg je natuurlijk honger en dorst. Halverwege de noeste arbeid werd dan ook iedereen voorzien van een drankje en een wafel.Tegen half vijf werd het materiaal weer opgeborgen en kon iedereen tevreden en nog net voor het donker naar huis vertrekken.Dit kaderde in een SENPRO-activiteit en zullen de jongeren via de gemeente een extra centje in de kas van hun vereniging kunnen steken.Omdat dit zeer arbeidsintensief werk is, hebben we op deze namiddag samen met de jongeren het werk kunnen doen waar we anders met onze leden een volledig jaar mee bezig zijn. Dus van harte bedankt iedereen en hopelijk tot een volgende keer!

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer