Direct naar artikelinhoud
Natuur

‘Als we niets doen, sterft de Afrikaanse olifant uit’: WWF start een fondsenwerving

Een olifant in een Zuid-Afrikaans park.Beeld AP

Elke 25 minuten sterft er een Afrikaanse olifant. Als dat tempo aanhoudt, is de soort over 20 jaar uitgestorven. Daarom start WWF een fondsenwervingscampagne om stroperij te bestrijden en het leefgebied van de olifanten te beschermen.

“Stropers gebruiken meestal kalasjnikovs of vergiftigde pijlen. Deze wapens doen het dier pijn maar doden het niet onmiddellijk. Zodra de olifant op de grond ligt, snijden de stropers zijn pezen door om het dier te immobiliseren”, zo beschrijft Pauwel De Wachter, WWF-veldcoördinator in West-Afrika, hoe stropers te werk gaan. “Opdat de olifant sneller zou leegbloeden, snijden ze zijn slurf af.”

Zulke praktijken hebben er volgens WWF voor gezorgd dat de Afrikaanse olifantenpopulatie in 40 jaar met 70 procent is afgenomen. Om de 25 minuten sterft een olifant, afgeslacht voor zijn slagtanden. En ook voor de rangers, die de olifanten proberen beschermen, hebben de stropers geen ontzag. Er sterven jaarlijks een honderdtal mensen die de dieren proberen beschermen.

Nu handelen

Handel in wilde dieren en planten is een van de grootste criminele activiteiten ter wereld na drugshandel, mensenhandel en namaak. Ze brengt naar schatting meer dan 135 miljard euro per jaar op voor de criminele netwerken. WWF benadrukt dat het uitsterven van de Afrikaanse olifant niet onvermijdelijk is, maar dan moet er wel nu gehandeld worden. De organisatie ondersteunt projecten in Malawi en Zambia om stroperij te bestrijden, beschermde gebieden waar olifanten leven te versterken, en het bewustzijn over het belang van het voortbestaan ​​van de soort te vergroten.

Dankzij donaties heeft WWF de afgelopen jaren al tientallen olifanten gered. Er zijn bijvoorbeeld 217 olifanten opnieuw geïntroduceerd in het Majete National Park in Malawi. In Silowana Park in Zambia is het stropen gestopt. Om dieren beter te kunnen beschermen, lanceert WWF nu een extra fondsenwervingscampagne om de stroperij te bestrijden en het leefgebied van de olifant te vrijwaren.