Direct naar artikelinhoud
Jeffrey Epstein

‘Twee bewakers van Jeffrey Epstein beschuldigd van schriftvervalsing’

Jeffrey Epstein.Beeld AFP/EPA

Twee gevangenisbewakers die verantwoordelijk waren voor het toezicht op Jeffrey Epstein in zijn cel in New York worden beschuldigd van schriftvervalsing. Dat meldt The New York Times. De bewakers zouden Epstein niet vaak genoeg hebben gecontroleerd en zouden vervolgens rapporten hebben vervalst om hun plichtsverzuim verbergen. 

De twee bewakers, Tova Noel en Michael Thomas, zouden op de bewuste avond verantwoordelijk zijn geweest voor het toezicht op Epstein. De Amerikaanse miljonair werd ongeveer een week voor zijn dood uit de ‘zelfmoordwacht’ gehaald, maar moest nog steeds streng bewaakt worden. Normaal gezien zouden de bewakers Epstein elk halfuur moeten controleren. Op de avond van zijn dood gebeurde dat echter niet, melden bronnen dichtbij het onderzoek. Door het gebrek aan controle kreeg Epstein ruimschoots de tijd om zelfmoord te plegen. 

Achteraf zouden de twee bewakers rapporten hebben vervalst, zodat het leek alsof de geplande controles wél doorgingen. Volgens de aanklacht zouden de bewakers “aan hun bureau hebben gezeten en op het internet hebben gesurft” in plaats van op ronde te gaan. Daarna tekenden ze documenten waarin ze verklaarden de gedetineerden te hebben gecontroleerd. 

De twee bewakers werden eerder al op non-actief gesteld, terwijl de FBI en de inspecteur-generaal van het ministerie van Justitie de omstandigheden rond Epsteins dood onderzochten.

Zelfmoord

Epstein, een veroordeelde zedendelinquent die Donald Trump, Bill Clinton en prins Andrew tot zijn vrienden rekende, werd in juli gearresteerd en beschuldigd van seksuele handel in minderjarigen in Florida en New York. Een maand later werd hij dood aangetroffen in zijn cel. Volgens de eerste bevindingen had de man zich opgehangen, maar de advocaten van Epstein trokken deze conclusies meteen in twijfel en kondigden een “onafhankelijk en volledig” onderzoek naar de doodsoorzaken aan.

Over de dood van Epstein deden vrijwel meteen de wildste verhalen de ronde. Onder meer dat zijn celgenoot kort voor zijn dood werd overgeplaatst en dat er geen beeldmateriaal bestaat van wat er zich afspeelde in zijn cel op de avond van zijn dood, doet volgens sommigen vragen rijzen. 

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.